Vreemde lichtgevende bol gespot boven België (en daar zit ene Elon Musk vermoedelijk voor iets tussen)

 Op verschillende plaatsen in ons land hebben mensen een vreemd lichtgevend fenomeen in de lucht zien verschijnen. Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX is vermoedelijk de ‘dader’.
Reuters, Twitter Op verschillende plaatsen in ons land hebben mensen een vreemd lichtgevend fenomeen in de lucht zien verschijnen. Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX is vermoedelijk de ‘dader’.
Op verschillende plaatsen in ons land hebben mensen gisterenavond een vreemd lichtgevend fenomeen in de lucht zien verschijnen. Kort na 18 uur vloog hij plots gezapig tussen de wolken: een vreemde, heldere bol.

De meldingen komen onder meer uit Anderlecht, Tubeke, Zwalm, Moorslede, Wevelgem, Poperinge, Rochefort, ... Ook in Frankrijk zagen mensen de opmerkelijke verschijning passeren, onder meer in Lyon, Annecy en Grenoble. “Er flikkerde niks, het licht was constant. En toen begon het traag te bewegen en verdween het weer”, verklaart een getuige aan RTL Info. De vorm? Net een lamp. “Het was een vreemd licht in de vorm van een bewegende zaklamp”, stelt iemand. “Een bal in de lucht met een grote lamp aan”, voegt een ander toe.

Starlink

Hoewel er nog geen officiële verklaring is voor de vliegende lamp boven ons land, is het zeer waarschijnlijk dat het Amerikaanse ruimtebedrijf SpaceX van Elon Musk er een en ander mee te maken heeft. Gisteren lanceerde SpaceX immers een tweede cluster van mini-satellieten voor zijn toekomstige constellatie ‘Starlink’, dat wereldwijd supersnel internet moet leveren (dus ook op bijvoorbeeld afgelegen locaties waar internet normaal totaal afwezig, onbetrouwbaar of duur is).

De satellieten – die zo’n 227 kilo per stuk wegen – worden telkens per zestig gelanceerd. Daarna komen ze op ongeveer 550 kilometer hoogte in de atmosfeer terecht: hoger dan het ISS, maar lager dan de meeste andere satellieten. 

Door een supersnel graantje mee te pikken op de globale internetmarkt hoopt SpaceX-topman Elon Musk mee de ontwikkeling van zijn raketten en ruimteschepen – op naar Mars, weet u wel – te helpen financieren. 

Het ruimtebedrijf heeft tot dusver toelating gekregen om 12.000 satellieten te lanceren voor het Starlink-breedbandinternet, gespreid over verschillende ruimtebanen. Intussen heeft SpaceX frequenties aangevraagd voor nog eens 30.000 kunstmanen bovenop die 12.000. En dat is niet zonder controverse. Er wordt gevreesd voor overbevolking van satellieten in lage banen met risico op botsingen en verstoring van sterrenkundige waarnemingen.

De Falcon 9-raket met opnieuw zestig satellieten aan boord schoot gisterenmiddag in ieder geval zonder incidenten de lucht in vanuit Cape Canaveral in Florida. Ook na de eerste lancering in mei dachten verschillende mensen dat ze ufo’s hadden gespot.

EPA
AFP
AP
Photo News7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jos Nijs

  Deze satellieten brengen zichzelf in een baan en kunnen elkaar ontwijken. Dus waarschijnlijk hebben we er eentje gezien die zijn ion motor heeft ontstoken

 • Lucynda van der Does

  Ruimtevervuiling.

 • Gerard Braeckmans

  Waarschijnlijk een Ufo.

 • Chris Ysebaert

  Ik heb het verschijnsel ook gezien boven Zwalm (Sint-Denijs-Boekel) Het was een bijzondere waarneming, net een UFO maar het bewoog heel traag en verdween na enkele minuten.

 • Giedo Claesen

  Begint het niet stilaan te ver te gaan met die internet verbeteringen. Nog even en dan zien we zelfs de zon niet meer en is het voor altijd donker op aarde. Wordt het niet tijd dat we die rijkaards hun geld afpakken voor er echt ongelukken gebeuren met onze aarde.