Vreemde blauwe wolken lichten hemel boven Zuidpool al enkele weken op. Wat heeft dit te betekenen?

NASA
Mysterieuze blauwe lichtgevende wolken zweven al enkele weken boven Antarctica, zo heeft een ruimtesonde van de NASA kunnen vaststellen. Het fenomeen is niet nieuw maar onderzoekers hebben het nog steeds niet volledig kunnen doorgronden. Bovendien duikt het omvangrijke blauwe deken veel vroeger op dan normaal en dat baart de wetenschap zorgen.

Het verschijnsel wordt door meteorologen noctilucentie genoemd. De wolken die daarbij lijken te gloeien als een gloeilamp verschijnen elk jaar. Meestal rond Kerstmis maar nu dus veel eerder dan verwacht. Al rond half november werden ze gespot door een ruimtesonde.

Onderzoekers weten dat het raadselachtige fenomeen te maken heeft met het klimaat op beide polen want in mei zijn de lichtgevende wolken te zien boven de Noordpool. Maar het fijne weten ze er nog altijd niet van.

Wat de wetenschap wel weet, is dat ze worden gevormd door meteorietenstof, dat op een hoogte van 83 kilometer een laagje in de atmosfeer vormt. Is er veel waterdamp in de atmosfeer, dan zullen ijskristallen het meteorietenstof bedekken en zo ontstaan er wolken die een elektrisch blauw licht lijken af te geven. Na 5 tot 10 dagen bereiken ze hun maximale intensiteit. Waarom dergelijke wolken enkel tijdens deze periode opduiken (wanneer de zomer aanbreekt op de polen), is vooralsnog een raadsel. Het feit dat ze dit jaar extreem vroeg te zien zijn, is een ontwikkeling die onderzoekers zorgen baart.

Volgens hen hangt het samen met de klimaatopwarming die ervoor zorgt dat de seizoenen elkaar sneller opvolgen. Zo lijkt de zomer sneller dan ooit begonnen te zijn op de Zuidpool. De NASA wil het fenomeen nu grondiger onderzoeken om na te gaan welke gevolgen dit heeft voor onze planeet.