Volgende slachtoffer van het klimaat: het internet

ANP XTRA
Duizenden kilometers internetkabels langs de Amerikaanse kust lopen in de komende vijftien jaar al ernstig gevaar door overstromingen. Dat blijkt uit een analyse door Amerikaanse universiteiten.

De studie, die deze week werd voorgesteld op een bijeenkomst van netwerkingenieurs in de VS, waarschuwt dat de kwetsbaarheid van de infrastructuur langs de kust de stabiliteit van het internet in gevaar kan brengen. Het gaat om onder meer glasvezelkabels, datacentra en knooppunten die dichtbij het zeeniveau liggen.

Veel van die infrastructuur is ondergronds begraven en ligt dichtbij het zeeniveau. Een kleine zeespiegelstijging is voldoende om grote delen te bedreigen met zout water. “Toen ze 20 of 25 jaar geleden werd aangelegd, dacht niemand aan de klimaatverandering”, zegt hoofdauteur Paul Barford van de University of Oregon. “Grote stormen zoals Sandy en Katrina toonden al hoe snel het water kan oprukken.”

Dringend

De wetenschappers combineerden de kaarten met de fysieke infrastructuur met de voorspellingen van de Amerikaanse klimaatdienst NOAA. Uit de analyse blijkt dat tegen 2033 al meer dan 6.000 kilometer aan glasvezelkabel onder de zeespiegel zal liggen en meer dan duizend knooppunten omringd zullen zijn door water.

De meest kwetsbare steden zijn New York, Miami en Seattle, maar de effecten bij een grote panne blijven niet beperkt tot die steden en kunnen een domino-effect hebben op andere delen van het internet. Met name omdat ook veel “landing points”, waar belangrijke onderzeese kabels aan land komen, binnenkort onder de zeespiegel zullen liggen.

De meest kwetsbare steden zijn New York, Miami en Seattle, maar de effecten bij een grote panne blijven niet beperkt tot die steden

Vooral de snelheid waarmee de effecten zich kunnen manifesteren is verrassend, zeggen de onderzoekers. “De meeste schade die in de komende honderd jaar veroorzaakt zal worden, is eerder voor vroeger dan later”, zegt Barford. “Dat verbaasde ons. We hadden verwacht dat we nog een halve eeuw hadden om ervoor te plannen. Maar die tijd hebben we niet.”
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ferdinand Engelbeen

  Christine, de gepubliceerde data lopen altijd maanden achter op de metingen, om de simpele reden dat de satellietengegevens nog heel wat vergelijkingen nodig hebben om de -theoretische- zeespiegel te berekenen. De gepubliceerde gegevens zijn nu tot begin dit jaar en geven geen enkele versnelling te zien in de zeespiegelstijging, integendeel: 0 mm/jaar sinds november 2016. 2016 was een sterk El Niño jaar.

 • Christine Laevers

  Ah ja, Ferdinand Engelbeen : uw data zijn van zes maanden geleden of zo ? Het gaat snel hoor maar geen kat mag dat weten.

 • Jean West

  Dan gewoon net zoals vroeger zonder internet. Als het er op aankomt past de mens zich vlug aan.

 • Joris Heyninck

  hoax en broodjes aap verhalen. Miami is bevoordeeld gelegen in een orkaangebied. Is in September zelfs orkaan over geraasd, en downtown Miami stond dagen compleet onder water. Op die plaats staan inderdaad één van de grootste netwerk knooppunten ter wereld.... maar de impact is NUL. Die datacenters zijn hyper beveiligd, ook tegen water. En als er al iets gebeurd zijn ze hyper redundant.... internet verkeer volgt dan gewoon een andere route, een omleiding. Dus die doomsday verhalen.

 • Ferdinand Engelbeen

  Volkomen belachelijk: de zeespiegelstijging is nog steeds rond 3 mm/jaar, 30 cm op een eeuw. Een stevige storm als Sandy kan het water een meter of vijf-zes opzwiepen, daar hebben ze in New York ook geen rekening mee gehouden. Gevolg: tunnels en metro liepen onder. Als ze daar geen rekening mee hebben gehouden bij de bouw van de Internet infrastructuur, dan is het hoog tijd dat ze die aanpassen, zeespiegelstijging of niet...