Volgend weekend mogelijk eerste sneeuw

thinkstock
De voorbije dagen waren uitzonderlijk warm voor deze tijd van het jaar, maar een koudefront brengt daar verandering in. Vandaag wordt het wisselvallig met opklaringen en buien. De temperaturen gaan tot 11 of 12 graden, meldt het KMI. Mogelijk valt komend weekend de eerste sneeuw in de Ardennen, voorspelt weerman David Dehenauw in de kranten van Sudpresse.

De streken nabij de Franse grens krijgen vandaag brede opklaringen. De buien vallen vooral in het noorden en oosten van het land. De temperaturen stijgen tot niet veel hoger dan 7 graden op de Ardense hoogten en 11 of 12 graden in de kuststreek en het westen van het land. De wind waait meestal matig, aan zee soms vrij krachtig, uit noordwest. In de kuststreek zijn windstoten tot 50 km/h mogelijk.

Komende nacht wordt het vrij koud met in het binnenland brede opklaringen. Buien over de Noordzee kunnen altijd de kuststreek en het noordwesten van het land bereiken, maar elders blijft het droog. In de Ardennen is er kans op lage bewolking. De minima schommelen tussen 2 en 4 graden ten zuiden van Samber en Maas, tussen 4 en 7 graden elders in het binnenland en rond 8 graden aan de kust. De wind wordt zwak uit westelijke of veranderlijke richtingen.

Morgen blijft het op de meeste plaatsen droog met bewolkte perioden en opklaringen. In Hoog-België begint de dag grijs met laaghangende bewolking en mist die maar langzaam verdwijnt. De maxima liggen tussen 5 à 6 graden in Hoog-België en 11 of 12 graden aan de kust. De wind waait zwak tot matig uit west tot zuidwest.

Vanaf donderdagnacht zakt het kwik tot aan het vriespunt in de Ardennen. De nachten erna worden nog kouder en gaat het mogelijk sneeuwen in Hoog-België. Omdat de temperaturen overdag positief blijven, zal de sneeuw wel niet blijven liggen, zegt Dehenauw in La Capitale.

thinkstock