VN waarschuwen: “Nieuwe recordconcentraties broeikasgassen gemeten”

Geen enkel signaal dat die trend zal vertragen

WMO-secretaris-generaal Petteri Taalas.
AFP WMO-secretaris-generaal Petteri Taalas.
In 2018 zijn nieuwe recordconcentraties broeikasgassen opgemeten. Er is geen enkel signaal dat die trend zal vertragen, waarschuwen de Verenigde Naties vandaag. De noodkreet van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) komt enkele dagen voor de jaarlijkse vergadering van de VN over de klimaatwijziging, COP25, die plaatsvindt van 2 tot en met 13 december in Madrid.

De concentratie aan koolstofdioxide (CO2) liep op tot 407,8 deeltjes per miljoen. Volgens WMO-secretaris-generaal Petteri Taalas gaat het om de hoogste concentratie sinds 3 miljoen tot 5 miljoen jaar geleden. "Toen was de temperatuur 2 tot 3 graden warmer, het zeeniveau was 10 tot 20 meter hoger dan nu", aldus Taalas.

Ook methaan, een ander broeikasgas, klom naar nieuwe hoogten en bedraagt nu al 259 procent van de concentratie voor de start van de industriële revolutie in de 19e eeuw. De concentraties distikstofmonoxide bedragen 123 procent van de concentraties van voor de industriële revolutie.

Sinds 1990 is het verwarmende effect van de broeikasgassen met 43 procent toegenomen. "Er is geen teken van vertraging, laat staan een afname, in de concentratie broeikasgassen in de atmosfeer ondanks alle engagementen van het Parijs-akkoord over de klimaatverandering", aldus Taalas.

Het rapport van de WMO houdt niet alleen rekening met de hoeveelheid gassen die in de atmosfeer zijn vrijgekomen, maar ook met wat rest in de atmosfeer. De oceanen absorberen ongeveer een kwart van de totale uitstoot, net als de biosfeer.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Stephan Persoons

  Dus met de huidige concentratie van broeikasgassen was het 3 tot 5 miljoen jaar geleden 2 tot 3 graden warmer dan nu, en was het zeeniveau 10 to 20 meter hoger dan nu? Wat is dan het probleem??? Het lijkt me dat we het nu beter doen dan 3 tot 5 miljoen jaar geleden?

 • william Masson

  Misschien eens stoppen in al hun ‘groei ‘ lees ‘topvervuil’ landen om al hun gronden en bossen in de fik te steken voor ze gaan zaaien en niveau plastic kunnen de Aziaten ook nog wat leren ze dumpen alles in rivieren, waterlopen en de zee. Ik krijg er een degout van en ga zelf en iedereen die ik ken aanzetten om met hun voeten te stemmen.

 • Danny Govaerts

  Zo lang de chemische industrie aan uitbreiding doet en jaarlijks een groei na streeft zal de concentratie aan broeikasgassen niet dalen. Toch zeker niet zo lang ze met lobby werk de schuld bij de bevolking kan leggen.

 • Lode vleminckx

  Dat het vroeg op het seizoen vriest dat het kraakt en er pakken sneeuw vallen is duidelijk te wijten aan de opwarming.

 • Jozef Van Vaerenbergh

  En dan gaan ze hier de kerncentrales sluiten om met nieuwe gascentrales tien miljoen ton CO2 per jaar meer uit te stoten. Dit komt overeen met de uitstoot van al onze gezinswagens samen. Natuurlijk gaat met dit beleid de uitstoot nog vergroten.