VN-secretaris-generaal roept op ‘oorlog tegen natuur te stoppen’

Antonio Guterres.
AFP Antonio Guterres.
De mensheid moet stoppen ‘oorlog tegen de natuur’ te voeren, zegt VN-secretaris-generaal Antonio Guterres aan de vooravond van de VN-klimaatconferentie (COP25) in Madrid.

“Al decennia voert de menselijke soort een oorlog tegen de planeet en de planeet geeft een slag terug. We moeten een einde maken aan onze oorlog tegen de natuur en de wetenschap zegt ons dat we dat kunnen doen”, aldus Guterres op een persconferentie. Hij hekelde de “totaal onvoldoende” engagementen van de internationale gemeenschap om de uitstoot van broeikasgassen te beperken.

“De jongste vijf jaren waren de warmste die ooit zijn opgemeten”, verklaarde hij. Hij somde enkele steeds dodelijkere, verwoestende gevolgen op van de klimaatverandering: een stijging van het zeeniveau, het smelten van de ijskappen, droogte, ... Ook extreem weer gaande van bosbranden tot overstromingen wordt gelinkt aan door de mens veroorzaakte opwarming. “Samengevat is de klimaatverandering niet meer een probleem van de lange termijn. We worden nu geconfronteerd met een klimaatcrisis. Het ‘point of no return’ is niet meer ver aan de horizon, maar is in zicht.”

Wil

Ondanks alles zegt de secretaris-generaal wel de hoop te bewaren, onder meer door de mobilisatie van jongeren, burgers in het algemeen en steden en bedrijven. Wat volgens hem echter nog steeds ontbreekt, is politieke wil. “De politieke wil om de subsidies aan fossiele energie stop te zetten, de politieke wil vanaf 2020 niet langer steenkoolcentrales te bouwen, de politieke wil om van een belasting op inkomen te gaan naar een belasting op steenkool”, aldus Guterres.

De jaarlijkse vergadering van de VN over de klimaatwijziging, COP25, vindt plaats van 2 tot en met 13 december in Madrid. Guterres wil dat de leiders van alle landen aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid tonen. “Minder zou een verraad zijn voor onze hele menselijke familie en alle generaties die nog komen”, aldus de VN-secretaris-generaal op Twitter.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Ferdinand Engelbeen

    Wetenschap? Er is geen enkele verhoging te zien in tornado's, orkanen, extreme droogte, extreme regenval of zeespiegelstijging. Dat laatste aan onze kust: 20 cm per eeuw. Als je over 50 jaar de dijken een halve meter verhoogt dan zijn we weer voor honderd jaar gerust. Point of no return? Pure onzin, de aarde had gedurende miljoenen jaren 1000-2000 ppmv CO2 in de lucht en nergens ijs, maar is daarna gewoon afgekoeld met in ijstijden extreem lage CO2 gehaltes, zelfs riskant voor de plantengroei.

  • Maria Arens

    Gelukkig bestaat er nog ZO een MENS.

  • jan wuyts

    wat heeft de VN met het klimaat te maken ???