VN bindt de strijd aan met 'moordende robots'

Campaign to Stop Killer Robots.
REUTERS Campaign to Stop Killer Robots.
Ver van alle sciencefictiontaferelen en scenaristen in Hollywood werkt de VN nauwgezet aan een kader om de rol van robots in toekomstige conflicten te regelen. Dat meldt BBC News. Een werkgroep van experts komt vanaf morgen bijeen, tegen de achtergrond van de VN-conventie voor conventionele wapens. Hun rapport wordt in november bekend gemaakt.

Een volledig autonoom wapen dat doelwitten kan selecteren en aanvallen zonder enige menselijke interventie labelen onderzoekers als een 'moordende robot'. De gevraagde experts zullen blijk moeten geven van enige verbeeldingskracht aangezien deze 'moordende robots' nog niet in de praktijk bestaan.

Hoe dan ook, robots zullen de toekomstige manier van oorlogvoering grondig door elkaar schudden. In positieve dan wel negatieve zin? Dat is voer voor dit debat. Pro-pleiters menen dat het inzetten van robots het leven van soldaten spaart. Ook zouden robots minder gedreven zijn door emoties en bijgevolg meer rationele beslissingen nemen.

Professor Arkin van het Georgia Institute of Technology én pro-stem: "Een moratorium instellen tegen deze robots is dan misschien wel een 'goede' oplossing, de 'juiste' is ze ongetwijfeld niet." Volgens hem moet de wetenschap ongebreideld in staat zijn om zich te ontwikkelen.

Drones toegelaten
Andere academische stemmen zijn dan weer veel sceptischer. Zo ook Sheffields University-professor Sharkey, die de campagne 'Campaign Against Killer Robots' heeft gelanceerd. Hij ijvert voor een een internationaal wetgevend kader die de toekomstige ontwikkeling van deze 'moordende robots' moet framen. "De landen onderling praten voorlopig niet over dit onderwerp en dit mag verbazen, want het risico voor de mensheid is enorm."

Over de beruchte drones, die al op grote schaal in conflictgebieden gebruikt worden, zullen de experts het niet hebben. Ze opereren immers nog niet volledig autonoom.