Vlaanderen niet ingelicht over vervuiling Dender door stroompanne

UNKNOWN
In het Henegouwse Aat is 300 à 600 kilogram zinkchloride in de Dender terechtgekomen. Geen 20 kilometer verderop stroomt de Dender Vlaanderen binnen. De milieuschade is vele keren minder groot dan bij het incident in de Brusselse Zenne, maar net als toen zei Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) nog niet op de hoogte te zijn. De oorzaak hiervan ligt nu blijkbaar bij een stroompanne.

Dat Vlaanderen maandag niet gewaarschuwd werd voor de vervuiling in de Dender is het gevolg van een simpele stroompanne. Dat meldt Waals minister van Leefmilieu Philippe Henry (Ecolo) en wordt bevestigd door het kabinet van zijn Vlaamse evenknie Joke Schauvliege (CD&V).

Fax
Conform aan de te volgen procedure stuurde het Waalse Agentschap voor Preventie en Veiligheid (APS) maandag een fax naar de betrokken landen en regio's. Een stroompanne op de hoogspanningsleidingen verhinderde daarbij dat die aankwam bij de Afdeling Bovenschelde, dat in de streek de waterwegen beheert.
 
Defecte zuiveringspomp
Het was de fabriek van La Floridienne Chimie die het goedje in de Dender loosde nadat hun zuiveringspomp het had begeven. "We hebben meteen de brandweer, de politie, het gemeentebestuur en het gewest verwittigd om het gif te verdunnen en zo de milieuschade te beperken", zegt directeur-generaal Simon Vlajcic. "Wij bieden onze excuses aan, maar de impact is gelukkig minder groot dan we vreesden, zeker in Vlaanderen. Van massale vissterfte zoals in de Zenne is hier geen sprake."
 
"Ernstig genoeg"
Toxicoloog Jan Tytgat (K.U. Leuven) minimaliseert het incident niet. "Zinkchloride lost wel snel op, maar het milieu ondervindt hier over vele kilometers hinder van. Dit is zeer schadelijk voor alle organismen in de Dender, van plantengroei tot palingen, insecten en amfibieën." (belga/vsv/vbd)