Vlaanderen kreeg er dit jaar amper 25 nieuwe windmolens bij

(Archieffoto)
Engie (Archieffoto)
In 2019 zijn er in Vlaanderen maar 25 nieuwe windturbines op land bijgekomen, goed voor een vermogen van 75 megawatt. Dat meldt de VRT op basis van cijfers van de Vlaamse Windenergie Associatie (VWEA). 

In 2017 waren het er nog 80, in 2018 35, goed voor respectievelijk meer dan 200 megawatt en net geen 100 megawatt. VWEA wijst naar het protest van omwonenden en lokale besturen, en problemen bij enkele grote fabrikanten.

"Enerzijds zijn er de aanslepende beroepsprocedures tegen nieuwe projecten", zegt Bart Bode van VWEA. Veel omwonenden of lokale besturen verzetten zich namelijk tegen nieuwe windmolens. De sector schat dat dat het geval is voor drie kwart van de projecten. Een tweede verklaring is dat er problemen geweest zijn bij enkele grote fabrikanten van windturbines, waardoor de productie en de levering vertraging oploopt.

Eén fabrikant ging zelfs failliet. "Er zijn nu zelfs wachtlijsten in Vlaanderen voor de levering van turbines", aldus Bode.

1.300 MW

Alle Vlaamse windturbines samen - er staan er nu ongeveer 550 - hebben nu een vermogen van bijna 1.300 MW. Dat is evenveel als een grote kerncentrale, met dien verstande dat kerncentrales (in theorie) altijd stroom kunnen leveren, terwijl dat bij windmolens niet zo is.

Die bijna 1.300 MW is er gekomen over een periode van ongeveer 20 jaar. Om de Vlaamse klimaat- en energiedoelstellingen van 2030 te halen, moeten er over tien jaar nog eens zoveel bijkomen: in 2030 moeten we aan een vermogen van 2.500 megawatt komen via windmolens op het land. Bode maakt zich sterk dat dat haalbaar is. "Er is nog potentieel aan ruimte, in de havens en langs autowegen, en de oudste windturbines worden vervangen door nieuwe exemplaren met een veel hoger vermogen.”

Groene stroomproducent Eneco laat in een reactie op de berichtgeving weten dat het alles in het werk stelt om zoveel mogelijk draagvlak te creëren voor de bouw van nieuwe windmolens. De energieleverancier wijst onder meer op crowdlending, waarbij buurtbewoners financieel kunnen participeren in een nieuw windmolenproject. 
33 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Catherine MISTIAEN

  Op de keper beschouwd, zijn dit prachtige projecten, geniale 'staaltjes' van vernuft en vakmanschap. Windenergie is zo oud als de mensheid, maar nu herontdekt en herwaardeerd, gratis, onuitputtelijk en nuttig, ook voor de moderne mens. Dat wind lawaai maakt, tja, die oude windmolens maakten ook lawaai vroeger: zoemm zoemm zoemm.

 • Bob(Robert) Bruyland

  Ik heb het nog niet aan mijn energie factuur kunnen zien , Ik zal eens vragen of ze me niet vergeten zijn.

 • Geert Tamsyn

  30 % rendement op energie die gratis, onuitputtelijk en niet vervuilend is, is 30% pure winst. Kan van kernenergie niet gezegd worden.

 • Nico De Smet

  Is jammer. Ze mogen er direct een in mijn tuin plaatsen. Brengt veel eurotjes op... . En groene stroom.

 • Ludo Van Nuffelen

  Maar goed ook...niemand met gezond verstand zou investeren in windmolens zeker als je bedenkt dat windmolens op land amper 30% van hun bruto vermogen kunnen opleveren.....spreken over "geïnstallleerde capaciteit van windmolens" in vergelijking met een kerncentrale (meer dan 95 % opbrengst) is dus boerenbedrog....enkel zware subsidies (en dus onze centen) maken het investeren in windmolens interessant.