Vlaamse volleyballers schieten bal in de ruimte

Het is een stunt van formaat: vier volleybalspelers van Knack Roeselare hebben met een volledig zelfgeknutseld ruimtescheepje een volleybal 33 kilometer hoog de ruimte ingestuurd, en alles gefilmd. "Vijf weken voorbereiding voor een filmpje van 5 minuten. Maar wat een kick!"

In het grootste geheim knutselden Hendrik Tuerlinckx, Matthijs Verhanneman, Ruben Van Hirtum en Stijn Dejonckheere zelf een ruimteschip in elkaar. Daarmee stuurden ze op 18 november - een dag na hun Champions League-match - een volleybal de ruimte in. 33 kilometer hoog, ver boven de ozonlaag. Ze waren vijf weken bezig met hun jongensdroom, tussen de trainingen door. Libero Stijn legt uit: "Er is een vergunning en verzekering nodig en Belgocontrol en de FOD Mobiliteit moeten groen licht geven. We moesten ook via het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) gaan. Het heeft wat moeite gekost om een verzekering te pakken te krijgen, want niemand wilde ons gekke idee steunen, natuurlijk. (lacht)"

Bij de lancering in Ukkel moesten de jongens in spanning afwachten. Het was helemaal niet zeker of de lederen volleyballen het zouden uithouden. Maar het lukte, en de sportmannen scoorden meteen een wereldprimeur met hun volleybal op 33 kilometer hoogte. De emoties laaiden hoog op. "Kicken gewoon!", klinkt het enthousiast bij Dejonckheere. "Het ultieme moment kwam toen we die ongelofelijke beelden zagen. We hadden die nacht weinig geslapen, waren een hele tocht onzeker geweest en dan zie je dat. Ongelooflijk."