Vingerafdrukken op ivoor zijn voortaan op te sporen

In beslag genomen ivoor in Thailand.
REUTERS In beslag genomen ivoor in Thailand.
Stropers hoefden zich nooit zorgen te maken over hun vingerafdrukken op ivoor. Dat verandert nu door de komst van nieuwe poeders.

Bij in beslag genomen ivoor was het altijd zeer moeilijk vingerafdrukken te vinden, bijvoorbeeld van de stropers of handelaars. Ivoor is een zeer poreus en stijf materiaal. Met de klassieke poeders voor vingerafdrukonderzoek vond je daarop geen bruikbare sporen.

De laatste jaren is de politie nieuwe poeders gaan gebruiken in vingerafdrukonderzoek. Die bestaan uit kleinere deeltjes, waardoor meer details zichtbaar worden, ook als er weinig van een vingerafdruk te vinden is.

Wetenschappers van King's College en University College in Londen en de Londense politie hebben dat nu voor het eerst uitgetest op ivoor. In de vakpublicatie Science and Justice beschrijven ze hoe ze drie soorten poeder hebben uitgetest op drie in beslag genomen slagtanden van olifanten. Op één slagtand werkten ze met het traditionele poeder, op de twee andere met de nieuwe poeders. De nieuwe poeders leverden meer duidelijke en bruikbare details van de vingerafdruk op.

DNA-test

De kleinere deeltjes blijken zich makkelijker te hechten aan vingerafdrukresten op ivoor. De afdruk was het duidelijkst in de eerste zeven dagen nadat iemand zijn vingerafdruk had achtergelaten op het ivoor. Maar ook na 28 dagen troffen de onderzoekers nog bruikbare sporen aan.

De methode is ook bruikbaar voor de hoorn en tanden van de neushoorn en voor de tanden van de potvis. Begin dit jaar meldde Traffic, dat de handel in wilde dieren bestrijdt en controleert, dat het via een DNA-test de herkomst van de slagtand van een olifant kon achterhalen. Tussen 2010 en 2013 alleen al werden in Afrika honderdduizend olifanten gedood door stropers. Het meeste ivoor gaat naar China.