VIDEO. Dit is de achterkant van de maan: grillig en met talrijke kraters

Chinese onderzoekers maakten unieke 360 graden beelden van het maanoppervlak openbaar.
RV Chinese onderzoekers maakten unieke 360 graden beelden van het maanoppervlak openbaar.
Chinese onderzoekers hebben de allereerste beelden van de achterkant van de maan gelost. Het zijn 360° beelden, die tonen hoe de oppervlakte eruitziet. De omgeving kenmerkt zich door talrijke kraters van uiteenlopende grootte. Een grote uitdaging voor het plannen van de route die robotjeep Yutu-2 moet volgen.

Begin dit jaar landde er voor het eerst in de geschiedenis een onbemande Chinese ruimtesonde op “the dark side of the moon”, meer dan vijftig jaar na de eerste maanlanding. 

Chang’e 4 landde op 3 januari in een gigantische inslagkrater aan de zuidpool, met als gevolg een historische landing en een grote technologische doorbraak. Minuten na de landing stuurde de sonde de eerste beelden naar de aarde. Die revolutionaire beelden tonen voor het eerst de structuur van de achterkant van het maanoppervlak.

RV

Transmissiesatelliet

Chinese experten bestempelden de missie vooraf als zeer veeleisend. De grote moeilijkheid was onder meer de communicatie met de aarde, omdat vanop de achterkant van de maan geen rechtstreekse radioverbinding mogelijk is. 

Daarom brachten de Chinezen al in mei de transmissiesatelliet Queqiao (‘Eksterbrug’) in stelling, om signalen uit de radioschaduw door te kunnen sturen.
De 360° beelden werden teruggestuurd via dezelfde satelliet, die opereerde op ongeveer 455.000 kilometer van de aarde, waar het zowel de aarde als de verste kant van de maan kan zien.

China noemt zijn missie naar de achterzijde van de Maan een “compleet succes”, zo heeft het staatspersbureau Xinhua vandaag gemeld. De maanmissie moet bewijzen dat China’s ambitieuze ruimtevaartprogramma grote vooruitgang boekt. Een nieuw ruimtestation is een andere belangrijke pijler van dat programma. Onderzoekers gaan alvast nu met de beelden aan de slag om het grondoppervlak grondig te kunnen analyseren en meer achtergrondinformatie te vergaren om zo’n station te kunnen bouwen.

RV
REUTERS10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leo Peeters -Duym

  @chris delanghe, zeer goede vraag. Een professor geeft antwoord; zoek op: Waarom zijn de kraters op de maan altijd rond? – Ik geloof er echter geen woord van. Maankraters als gevolg van vulkanische uitbarstingen passen immers niet als verklaring in het plaatje van degenen die geloven in een kosmos van miljarden jaren. Ik ben ervan overtuigd dat de maan nog een hete kern heeft.

 • Valentin Valmont

  Geldverspilling... de maan gaan onderzoeken en je eigen planeet verloochenen.

 • Joris Buysse

  Zo donker is het daar nu precies ook weer niet?

 • chris delanghe

  Kan iemand uitleggen waarom de inslag van kometen en hemellichamen op de maan quasi altijd loodrecht op het maanoppervlak gebeurt (is). Zo te zien aan de kratervormen. Of wat is daar écht wat we niet mogen weten.?

 • Peter Cernjavski

  De achter-, de verre, of de donkere kant van de maan is reeds in 1976 bezocht door Amerikaans-Russische samenwerking, de geheime Apollo 20. Drie astronauten waarbij William Rutledge, van Belgische afkomst. Nasa heeft er interessante foto's met hoge resolutie van gepubliceerd. Van dit verhaal zullen wij echter nooit iets lezen in de reguliere media.