VIDEO. Beangstigende beelden tonen ravage die drone kan aanrichten bij vliegtuig

UDRI
De beslissing om de luchthaven London Gatwick meer dan 30 uur te sluiten nadat er drones waren gespot, lijkt niet overdreven. Onderzoekers van de universiteit van Dayton in de Amerikaanse staat Ohio deden eerder dit jaar tests om te zien welke schade een drone kon aanrichten bij een vliegtuig. En de beelden zijn vrij beangstigend.

De onderzoekers van het Impact Physics Lab wilden eigenlijk weten wat het verschil was tussen de impact van een vogel en die van een drone op de vleugel van een vliegtuig. Ze gebruikten daarvoor een vogel uit gel, een doorsnee hobbydrone en de vleugel van een standaard passagiersvliegtuig. Uit de test bleek dat zelfs een kleine drone een ernstig risico vormde voor een vliegtuig.

Volle vlucht

“De drone spatte niet uiteen toen hij de vleugel in volle vlucht raakte”, aldus onderzoeker Kevin Poormon van het Impact Physics Lab. “In de plaats scheurde hij de vleugel open, dreef hij zich naar binnen en beschadigde hij de interne structuur aanzienlijk.”


Het lab doet al 40 jaar tests met vogels en bracht de schade die de dieren kunnen toebrengen al uitgebreid in kaart. “Drones wegen ongeveer evenveel als sommige vogels. Het aantal hobbydrones neemt fors toe en dat betekent dat ook het risico op een rampzalig ongeval stijgt. Het is een kwestie van tijd eer een drone eens aanzienlijke schade aanricht bij een bemand vliegtuig.”
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ludo Wouters

  @Jef, in België is de wapenwet heel streng. Niemand mag nog een wapen hebben of ze moeten in een club zijn, bewijs van goed gedrag en zeden enz.. Je bent misschien wel in Brazilië nu, maar er zijn hier veel illegale wapens hoor. Je kunt zelfs een AK47 kopen met een beetje moeite. Begrijp je mijn standpunt?

 • Mieke Vhuyst

  Marc Hofmans, schitterend idee. De vliegtuigen gaan zeker geen last hebben van die stoorzenders

 • Gilbert Coenegracht

  Wat kost een drone? 1500 euro zeer veilig te kopen en nadien gebruiken als terroristen wapen. Voor diegene die gevlogen hebben in de buurt van het vliegtuig gewoon afschieten dat ding ,eigenaars opsporen en de bak in voor minstens 5 jaar; Zal rap opgelost zijn. ipv al dat gepamper

 • janine stevens

  Diegenen die het vliegverkeer in Londen in gevaar hebben gebracht, mogen voor mij gerust 20 jaar gevangenis krijgen. Stel eens een ernstig voorbeeld want anders zullen die imbecielen niet stoppen.

 • Ronny Cuypers

  Dan lijkt de omtrek van een luchthaven toch het uitgelezen oefengebied voor jagers. Drones uit de lucht schieten in alvast diervriendelijk.