Vernieuwde Groene Boekje wordt op papier dunner

rv
Het Nederlands krijgt er vanaf 13 oktober duizenden nieuwe woorden bij. Toch wordt het gedrukte exemplaar van het vernieuwde Groene Boekje, een stuk dunner.

De huidige Woordenlijst der Nederlandse Taal stamt uit 2005 en bevat 100.000 woorden, maar moderne woorden als appen en selfie staan er niet in. Na tien jaar is het dus tijd voor een update. De gedrukte versie wordt opgeschoond en de woordenlijst op internet uitgebreid.

"De onlineversie groeit en wordt aangevuld naar 180.000 woorden, want op internet kennen we geen beperkingen. Woorden die al in de Woordenlijst stonden, blijven allemaal bewaard", vertelt Tanneke Schoonheim, voorzitter van de Commissie Spelling bij Nederlandse Taalunie.

Wel verdwijnen aardrijkskundige namen uit de Woordenlijst, omdat die niet onder de spellingregels vallen. De inhoud van het gedrukte exemplaar wordt gehalveerd tot 50.000 woorden. Het nieuwe Groene Boekje bevat vooral de twijfelwoorden die vaak worden opgezocht (te allen tijde), spellingregels en de 5.000 meest gebruikte woorden. Bovendien zijn nu ook standaard verkleinwoorden, meervoudsvormen en voltooid deelwoorden opgenomen.

Correcties

De spellingcommissie grijpt de nieuwe druk van het naslagwerk aan om een aantal correcties door te voeren. "Nu is het meervoud van stins officieel alleen nog stinsen, terwijl stinzenflora of stinzenplant net zo goed met een z kan worden geschreven, zoals we dat nu al kennen bij forensen en forenzen", licht Schoonheim toe.

Woorden ontstaan tegenwoordig razendsnel. "En onmiddellijk ontstaat de behoefte aan de juiste schrijfwijze van nieuwe woorden. Daarom gaan we de onlinewoordenlijst voortaan vaker aanvullen, misschien wel per kwartaal. De frequentie moet het Comité van Ministers nog bepalen", vertelt de medewerkster van het Instituut voor Nederlandse Lexicologie, dat het merendeel van de werkzaamheden voor de nieuwe Woordenlijst uitvoert.

Een hele geruststelling is dat de spellingregels ongemoeid blijven, waarmee de taalautoriteiten een herhaling van de commotie over de tussen-n, zoals in pannenkoek (1995) en paardenbloem (2005) voorkomen. "Spellen doe je zoals je wilt, tenzij je eindexamen doet of als ambtenaar werkt", relativeert Schoonheim.

Spellen doe je zoals je wilt, tenzij je eindexamen doet of als ambtenaar werkt

Tanneke Schoonheim (Commissie Spelling bij Nederlandse Taalunie)

Dikke van Dale

Het eerste exemplaar van het vernieuwde Groene Boekje is voor de Vlaamse en Nederlandse ministers van Cultuur, Sven Gatz en Jet Bussemaker. Zij krijgen dat op 12 oktober, tijdens de Week van het Nederlands, uitgereikt.

Het Groene Boekje is overigens niet de enige leidraad die wordt vernieuwd. Begin oktober verschijnt bij Prisma de nieuwe Spellingwijzer Onze Taal. Dit is de opvolger van het Witte Boekje uit 2006 met een lijst van 70.000 lastige woorden, waaronder 'vind-ik-leuken', 'peshmerga' en 'start-up'. De lijst is samengesteld door de Taaladviesdienst van Genootschap Onze Taal.

Op 6 oktober verschijnt de vijftiende editie van de Dikke van Dale, bestaande uit drie delen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.