Verken Mars vanuit je luie zetel met deze plattegronden

Mapbox
Kaartendienst Mapbox heeft twee kaarten online geplaatst die letterlijk niet van deze wereld zijn. Met behulp van gegevens van ruimtevaartorganisaties ESA en NASA is de rode planeet Mars nu slechts een muisklik veraf.

Mars Satellite en Mars Terrain zijn hoge-resolutiekaarten waarop je kan inzoomen. De eerste is samengesteld met zwart-wit foto's afkomstig van een camera op de Mars Observer, een ruimtetuig dat dertien jaar geleden door NASA gelanceerd werd om de rode planeet in detail te bestuderen.

Mars Terrain bevat hoogtelijnen en legt ook de nadruk op interessante plaatsen zoals bergen, kraters en landingsplaatsen. De kaart bevat data van de Mars Observer en van ESA's Mars Express, een onbemande sonde die sinds 2003 rond de rode planeet vliegt.

Zeker het bekijken waard is Olympus Mons, een gigantische uitgedoofde vulkaan op Mars. Met een hoogte van ongeveer 25 kilometer en basisdiameter van circa 624 kilometer is het de grootste bekende vulkaan in ons zonnestelsel.

"We houden van de ruimte en vinden het geweldig dat er al zo veel informatie is verzameld over onze verre buur. We wilden het mogelijk maken om Mars van overal te kunnen verkennen", meldt Mapbox.

Missie meer dan geslaagd. En nu aan de slag.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels