Verbluffende timelapse van Google toont hoe jouw dorp en de rest van de planeet in 32 jaar veranderde

Google pakt uit met een verbeterde versie van de timelapsevideo die de veranderingen in het landschap van onze planeet over een tijdspanne van 32 jaar vat. Van 1984 tot vandaag 2016 vuurt de Google Earth Engine satellietbeelden op ons af, die tevens veel scherper gemaakt werden. Je kan je eigen gemeente of streek opzoeken op de interactieve kaart, maar ook gaan kijken naar wereldsteden als New York of Londen. Een van de strafste filmpjes is dat van Dubai dat de laatste drie decennia drastisch uitgebreid is.

De eerste visualisering van de Aarde met een timelapse van satellietbeelden liet Google op ons los in 2013. Het was toen redelijk revolutionair om de veranderingen van onze planeet op die manier aan het publiek voor te stellen. Met de huidige update kan je nu tot 1984 terugspoelen, met scherpere beelden en met een enorme hoeveelheid nieuwe data. 1984, dat is niet eens zó lang geleden, en toch is er heel wat veranderd op onze planeet.

Geef op de interactieve kaart hieronder een zoekplaats in en de timelapse zoomt daarop in en speelt automatisch af. Je kan zelf de snelheid aanpassen: snel, gemiddeld of traag.

Opvallende (klimaat)veranderingen zijn onder meer de opdroging van het Aralmeer (gereduceerd tot nog maar tien procent van de oorspronkelijke oppervlakte), de uitbreiding van Dubai (zie boven), de Columbiagletsjer die bijna 20 km is geweken, het ontspruiten van de Strip in Las Vegas, het volbouwen van Peking en het fel gewijzigde New York, waar vooral rond Central Park en in Brooklyn veel bijgebouwd werd.