Verbeterde plasticvanger The Ocean Cleanup wérkt: “Zelfs miniscule stukjes worden verzameld”

The Ocean Cleanup
De nieuwste versie van de beroemde 'plasticvanger' van The Ocean Cleanup, die is ontworpen om de oceanen te ontdoen van plasticafval, werkt volgens de bouwers goed. In tegenstelling tot de vorige versie van het schoonmaaksysteem houdt het verbeterde prototype het afval wél succesvol vast, meldt de ngo.

De organisatie van de Nederlandse uitvinder en milieu-activist Boyan Slat is zelfs “aangenaam verrast”. Het systeem verzamelt namelijk niet alleen zichtbare stukken plastic en bijvoorbeeld visnetten, maar ook minuscule stukjes plastic met een doorsnede van 1 millimeter.

“Visie bereikbaar”

De Nederlander en zijn team hebben met het prototype meerdere technische problemen opgelost. Zo hebben ze de nieuwe versie voorzien van een ‘parachute-anker’, zodat het beter afgeremd kan worden. En er is ook voor gezorgd dat het systeem trager beweegt in de oceaan dan plastic en hierdoor plastic kan vangen, gebruikmakend van de natuurlijke stroming van de zee.

"Dit eerste jaar van testen in de ongenadige omgeving van de volle zee, duidt er sterk op dat onze visie bereikbaar is", stelt Slat. Hij zegt wel dat er nog veel werk moet worden verzet. 

Groot systeem

De volgende stap is de bouw van een groot systeem, waarbij vooral ingezet wordt op duurzaamheid (een systeem dat jaren in de oceaan kan ronddrijven) en retentie (het plastic opvangen gedurende jaren in plaats van dagen/weken), zodat ze uiteindelijk een hele vloot van deze systemen in de oceaan kunnen plaatsen om rommel op te ruimen.

Het systeem wordt momenteel ingezet om de zogeheten Great Pacific Garbage Patch op te ruimen. Dat is een soort drijvende vuilnisbelt vol plasticdeeltjes. De zone is drie keer zo groot als Frankrijk.

The ocean Cleanup
The Ocean Cleanup
The Ocean Cleanup
The Ocean Cleanup29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marcel de Vrome

  Het is steeds de man in de straat die de dupe is. Verplicht de fabrikanten geen plastic of alleszins milieuvriendelijker verpakkingsmaterialen te maken. Europa is toch zo goed in regeltjes maken?

 • Yves Steenssens

  Alle respect voor de moedige jonge uitvinder, maar wat daar aan boord(foto) ligt aan plastic (miljoenen korrels)lag in 1991 al in elke hoek van Doeldok - opvallend zijn de polypropyleenkorrels die daar weer massaal in het plastic afval aanwezig zijn - het wordt een titanenwerk dat niemand op deze kluit ooit nog zal zien eindigen .

 • Gerry Cle

  Prachtig initiatief om alle plasticafval uit de oceanen te halen. Helaas wordt gemengd plastic (nog) niet gerecycleerd zodat het hoogst waarschijnlijk via een aziatische vuilnisbelt terug in de oceaan zal verdwijnen. PS: Dank zij Greta en Anuna worden wereldleiders, ondernemingen en mensen gewezen op hun verantwoordelijkheid. Dank zij hen zullen meer en meer landen, ondernemingen en mensen hun ecologische voetafdruk verkleinen.

 • Bart Mans

  en nu 1000 van die dingen per dag laten rondgaan 24/7.. DAAR wil ik best belasting voor betalen!

 • Toran Korshnah

  Ik ga niet akkoord. De doeners en de barricademensen zijn BEIDEN absoluut nodig. Afgeven op Greta en Anuna is totaal ongepast. Moest de mensheid gedaan hebben wat we hoorden te doen, namelijk ons Huis netjes houden en de roofbouw nooit laten plaats vinden, dan waren beide dames nooit nodig geweest. Dus voor de volgende scheldtirade, kijk eerst in de spiegel.