Vandaag nieuwe poging om Amerikaanse Crew Dragon te lanceren, 50 procent kans op gunstige omstandigheden

De SpaceX Falcon 9 met de Crew Dragon capsule aan de top van de raket.
AP De SpaceX Falcon 9 met de Crew Dragon capsule aan de top van de raket.
Op de ruimtehaven Cape Canaveral in Florida ondernemen het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA en raketbouwer SpaceX vandaag een nieuwe poging voor het eerst sinds 2011 weer Amerikanen vanuit hun eigen grondgebied de ruimte in te sturen. Woensdag lukte dat niet vanwege slecht weer.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Om 21.22 uur Belgische tijd stipt moet een Falcon-9 draagraket van SpaceX voor het eerst voor een bemande missie vertrekken. Zij moet de Crew Dragon-capsule van SpaceX voor een test naar het Internationaal Ruimtestation ISS slingeren, met voorziene aankomst zowat 24 uur later.

De Crew Dragon vervoert Doug Hurley en Bob Behnken, twee ervaren Amerikaanse astronauten die een specifieke opleiding voor de capsule en de vlucht hebben gehad. President Donald Trump heeft laten weten dat hij opnieuw naar Florida afzakt voor wat ondertussen "Launch America" is genoemd.

Weersverwachting

De grote vraag is opnieuw in hoeverre de weergoden zullen meewerken. Volgens US Space Force 45th Weather Squadron is de kans 50-50 dat de Crew Dragon vandaag wordt gelanceerd. Lukt het opnieuw niet, dan is er zondag een nieuw lanceervenster. Morgen wordt iets beter weer verwacht. Dan zou er zestig procent kans zijn op gunstige omstandigheden.

Een lancering bij slecht weer kan catastrofaal zijn. Tijdens het aftellen houden ongeveer tien leden van het 45th Weather Squadron de omstandigheden nauwlettend in de gaten om te kijken of deze binnen de vooraf bepaalde lanceercriteria vallen. 

Spaceshuttle 

In 2011 zette de VS de spaceshuttle op stal in de nasleep van het dodelijk ongeluk met het ruimteveer Columbia in 2003. Voor bemand ruimtetransport waren de Amerikanen sindsdien op Rusland aangewezen wat ondanks de gestegen politieke spanningen niet tot grote problemen leidde.

Vanaf deze namiddag kan u de voorbereidingen, alsook de lancering volgen via HLN LIVE.

Lees ook:

Dirk Frimout volgt ruimtevaart nog steeds op de voet: “Elke dag denk ik terug aan mijn eigen lancering” (+)

SpaceX lanceert de ‘Crew Dragon’ met Amerikaanse astronauten aan boord: alle cijfers en details over historische ruimtevlucht (+)

Deze twee beste vrienden zitten aan het stuur van de allereerste bemande commerciële ruimtevlucht (+)
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Tim Van Acker

    Kunnen we de raket zien zoals normaal woensdag het geval zou zijn?

  • Willy De Smedt

    Succes ik hoop dat het vandaag zal lukken