Van zijn nummerplaat tot zijn aantal Facebookvrienden: het leven van deze prof wordt beheerst door het getal pi

Facebook
Het is vandaag pi-dag - de dag van het mythische getal 3,14 - en dat wordt wereldwijd gevierd op de afdelingen wiskunde van heel wat universiteiten. Wiens hart vandaag ook een slagje sneller slaat, is dat van wiskundeprofessor Dirk Huylebroeck van de KU Leuven. Van de nummerplaat van zijn wagen tot het bedrag op zijn verzekeringspolis, zijn aantal Facebookvrienden of het kamernummer dat hij steevast vraagt als hij op hotel verblijft: 3,14 is overal aanwezig in zijn leven.

Een uit de hand gelopen beroepsmisvorming, zo noemt hij het zelf. Wie professor Huylebroeck kent, weet dat hij begeesterd is door 3,14, het ongrijpbare getal dat al duizenden jaren de wiskunde beheerst. "Zo is mijn nummerplaats PI 314", vertelt hij. "Als ik op de snelweg rijd, krijg ik vaak reacties van andere bestuurders die naar mijn nummerplaten wijzen en lachen. Mijn verzekeringspolis bedroeg eigenlijk 329 euro, maar mijn makelaar was zo vriendelijk om me een vriendschappelijke korting te geven en nu betaal ik 314 euro."

KU Leuven

Onlangs kocht hij bij zijn garagehouder ook een nieuwe radio met USB-ingang voor zijn Kia Pi-canto (inderdaad). De rekening werd afgerond op... 314,15 euro. "Ook in de supermarkt kan ik me nooit houden", lacht hij. "Als ik iets zie dat 3,14 euro kost, moet ik het gewoon hebben. Soms post ik dan ook een fotootje op Facebook om het te laten zien aan mijn vrienden."

Hotel
En dat zijn er welgeteld 314. "Als ik iemand nieuw leer kennen en toe wil voegen op Facebook, wordt er een andere verwijderd", aldus Huylebroeck. "Ook op hotel vraag ik steevast naar kamer 314."

Facebook

Normaal gezien is pi-dag een hoogdag voor de man. Maar dit jaar besloot hij het voor de eerste keer kalm aan te doen en gewoon te zien wat er op hem af kwam. "De vorige jaren ging ik er telkens voluit voor. Zo heb ik ooit een eigen Pi-ls gelanceerd met een alcoholpercentage van 3,14", vertelt hij. "En samen met mijn vaste chocolatier heb ik al eens pi-ralines gemaakt. Ik stond ook al op de Gentse Korenmarkt, waar ik pi-zza's verkocht voor 3,14 euro per stuk."

De pi-ls van professor Huylebroeck.
Facebook De pi-ls van professor Huylebroeck.

Dit jaar vreesde hij voor het eerst overkill. "Ik heb al altijd iets speciaals gedaan, ik wil niet dat mensen beginnen te denken: daar is hij weer", lacht hij. "Maar ik word toch overstelpt met telefoontjes vandaag. Ach, ik zie het als een vorm van ongevaarlijk extremisme. Als mensen me ernaar vragen, zeg ik altijd  dat je beter daaraan doet dan aan andere - extremere - vorm. Het is gewoon leuk en grappig en het doorbreekt de banaliteit. En ik wil er meteen mee aantonen dat wiskunde helemaal niet saai is."

Facebook



4 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Ivan Willems

  Moet kunnen, maar niet te ver gaan hoor professor.

 • Maakt Niet uit

  Grappig

 • didjee2 Blanke

  Wel aan de portemonnee ...

 • Bob Ceulemans

  Gelukkig dat zot zijn geen zeer doet!