Van hongersnood tot nucleaire oorlog: zo zal mensheid aan zijn einde komen volgens slimste mensen ter wereld

rv, Reuters
Een groep van de knapste koppen op aarde heeft onthuld wat zij denken dat de grootste bedreiging is voor het voortbestaan van de mensheid. Het Britse tijdschrift Times Higher Education (THE) - dat ook elk jaar een ranglijst maakt van de beste universiteiten ter wereld - ondervroeg daarvoor 50 laureaten van de prestigieuze Nobelprijs voor chemie, fysica, biologie, geneeskunde en economie. Opmerkelijk: artificiële intelligentie wordt maar door twee mensen genoemd.

1. Toename van de bevolking en achteruitgang van het milieu (34%)

Een derde van de laureaten ziet de grootste bedreiging in de bevolkingstoename en de opwarming van de aarde. Donald Trump mag die laatste dan wel zien als een Chinese hoax en de VS terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs, de Nobelprijswinnaars denken daar anders over. "Klimaatverandering en maken dat er genoeg voedsel en drinkwater is voor de groeiende wereldbevolking zijn enorme uitdagingen", klinkt het bij hen. "Genetisch gewijzigde gewassen kunnen een oplossing bieden. Hoewel er nog heel wat weerstand tegen is, zijn die volgens de wetenschap volstrekt veilig. Er moet dringend naar ons geluisterd worden om een wereldwijde crisis af te wenden."

2. Een nucleaire oorlog (23%)

In een tijd dat Noord-Korea de internationale spanningen opdrijft met zijn raketproeven is het niet verwonderlijk dat een nucleaire oorlog op de tweede plaats komt van grootste bedreigingen volgens de Nobelprijswinnaars. "Oorlogszuchtige dictators", "populistische regimes met kernwapens" en "terroristische groeperingen" houden een groot risico in, zo klinkt het onomwonden.

THE

3. Een wereldwijde epidemie en resistentie tegen antibiotica (8%)

Vier laureaten zien een bedreiging in een nieuwe ziekte of een nieuwe variant van een oude. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwde al dat bacteriën steeds meer resistent worden tegen antibiotica.

4. Egoïsme, oneerlijkheid en een verlies van menselijkheid (8%)

Vier laureaten zien ook een teloorgang van altruïsme, eerlijkheid en een menselijk perspectief als bedreigend, "in een tijdperk van het internet en al zijn verleidingen."

5. Onwetendheid en werkelijkheid verkeerd voorstellen (6%)

Ook het bewust verkeerd voorstellen van de realiteit - denk maar aan de beweringen van Donald Trump over de opwarming van de aarde - zijn een bedreiging van de mensheid, zo klinkt het.

6. Fundamentalisme en terrorisme (6%)

Drie van de ondervraagden vreesden ook voor religieus extremisme en het risico dat die groeperingen de hand zouden leggen op nucleaire wapens.

7. Trump en leiders die hun kop in het zand steken (6%)

Twee van de laureaten noemden expliciet de naam van de Amerikaanse president Donald Trump als de man die ons einde kan bewerkstelligen. "Ik denk niet dat de wetenschap veel tegen hem kan beginnen", klonk het tegelijk gelaten.

8. Artificiële intelligentie (4%)

Elon Musk zal het waarschijnlijk graag horen, de Nobelprijswinnaars zien geen al te grote bedreiging in artificiële intelligentie. De afgelopen maanden kwamen er in de media enkele berichten van robots die een eigen taal ontwikkelden en zichzelf konden herstellen en dat leidde tot de vrees dat ze de mensheid op een dag zouden overnemen. Onterecht, zo klinkt het bij de wetenschappers.

Verder worden ook ongelijkheid (4%) en drugs (2%) genoemd. Maar voor u er depressief van wordt: heel wat van de Nobelprijswinnaars denken tegelijk dat een echte wereldwijde Apocalyps onwaarschijnlijk is. "De mensheid is er goed in om van de wereld een betere plek te maken", klinkt het. "En de wetenschap kan ook nog een extra uitweg bieden. Onze ultieme verzekering tegen uitroeiing is een soort te worden die op verschillende planeten leeft. En de wetenschap kan daar zeker bij helpen."
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eddy Vervaet

  Nostradamus zit niet ver van zijn voorspellingen af...

 • mieke jansens

  ik heb geen knappe kop maar zover was ik ook al

 • jos campo

  Niet over nadenken of er wakker van liggen, morgen start er weer een nieuwe dag, en zo gaat dat binnen 100 jaar ook zo zijn.

 • Jan Maarten

  Heel ons systeem is gebaseerd op bevolkingsgroei, kijk maar naar de economie die steeds moet groeien om niet achteruit te boeren (piramidesysteem). En door de robotisering zou de massa van de mensen geen job meer hebben in de toekomst. Ons systeem moet GRONDIG gewijzigd worden als we willen dat onze kinderen ook nog welvaart zullen kennen.

 • jean-paul Heldenbergh

  Binnen 100 jaar is de wereld al lang om zeep Urbanus maakte daar lang geleden al een liedje van.