UZ Gent zet robot in voor kinderrevalidatie

BELGA
Het UZ Gent heeft voor de komende twee jaar Zora in dienst genomen, een 57 centimeter grote programmeerbare humanoïde robot die 25 graden bewegingsvrijheid heeft en over allerlei sensoren beschikt. Voor het eerst ter wereld wordt een humanoïde robot ingezet voor (kinder)revalidatie en valdetectie bij epilepsiepatiënten en ouderen.

Met het tweejarig project willen het UZ Gent, de vakgroep Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie (UGent), de Christelijke Mutualiteit (CM) en de firma Qmbt/Qbis onderzoeken hoe een robot (aanvullend) ingezet kan worden binnen de gezondheidszorg.

"De beschikbaarheid van middelen en dus van personeel voor revalidatie is beperkt", verduidelijkt professor Hilde van Waelvelde (UGent). "Er is wetenschappelijke evidentie dat intensiteit van training een belangrijke factor is voor slagen. Zora zal toelaten met dezelfde inzet van personeel de intensiteit van de training te verhogen."

Saaie herhalingen
De beleefde en sympathieke robot Zora wordt wel enkel aanvullend ingezet. "De robot zal gebruikt worden om vooraf aangeleerde oefeningen correct uit te voeren, bijvoorbeeld om relatief saaie herhalingen uit te voeren. Zora zal instructies geven, aanmoedigen en tot op een bepaald niveau feedback geven." Een ingebouwde camera registreert de oefeningen.

Tijdens een demonstratie donderdagmiddag bleek dat de tot de verbeelding sprekende robot met hoge aaibaarheidsfactor meteen omarmd werd door kinderen. Zora liet de jonge revalidatiepatiëntjes allerlei kracht-, coördinatie- en uithoudingsoefeningen doen en beloonde hen met complimenten en muziek.

Daarnaast kan Zora geprogrammeerd worden om bij epilepsiepatiënten aanvallen te detecteren, in eerste instantie in een ziekenhuisomgeving.

In een latere fase wordt overwogen om Zora in de thuiszorg in te zetten.

BELGA
BELGA
BELGA
BELGA