Uw handdruk verraadt hoe snel u veroudert

THINKSTOCK
Een krachtige handdruk wijst niet enkel op vertrouwen of macht. Onderzoekers hebben aangetoond dat de sterkte van iemands handdruk ook een nuttige tool is om zijn fysieke leeftijd in te schatten. Dat schrijft Science Daily.

De studie van twee wetenschappers aan Stony Brook University in New York en het Institute for Applied Systems Analysis in Wenen werd vandaag gepubliceerd in het vakblad PLOS One. Voor hun onderzoek gebruikten Warren Sanderson en Serguei Scherbov gegevens van eerdere studies over het verouderingsproces, waarbij de kracht van de handdruk werd gemeten bij mensen van alle leeftijden wereldwijd.

Uit die gegevens blijkt dat de sterkte van een handdruk overeenkomt met andere verouderingstekenen, zoals fysieke achteruitgang, vergeetachtigheid en de herstelsnelheid na een verblijf in het ziekenhuis.

Lagere vorming nefast voor veroudering
Volgens de wetenschappers kan de test ook gebruikt worden om verschillen in het verouderingsproces bij verschillende bevolkingsgroepen bloot te leggen. Zo bleek dat een 65-jarige vrouw met enkel een lager diploma fysiek even oud was als een 69-jarige vrouw met een secundair diploma. Een lagere vorming heeft dus een nefast gevolg op het verouderingsproces.

De studie maakt deel uit van een ruimer onderzoek van Sanderson en Scherbov, deels gesponsord door de Europese Onderzoeksraad. Hierbij zoeken ze naar nieuwe maatstaven om veroudering op te sporen, zoals levensduur, gezondheid, handicap en demografische factoren. Uit voorafgaand onderzoek bleek immers dat de leeftijd in jaren niet volstaat om te bepalen hoe snel iemand veroudert.

Het uiteindelijke doel van het onderzoek is te bepalen welke bevolkingsgroepen sneller ouder worden en manieren te zoeken om de veroudering bij deze mensen tegen te gaan.