Tweede levensteken van komeetlander Philae

De Philae-komeetlander, foto uit november 2014.
ANP De Philae-komeetlander, foto uit november 2014.
Europa heeft weer een teken van leven gekregen van de komeetlander Philae. Hij heeft zondagavond laat een paar minuten lang een signaal naar de vluchtleiding in Duitsland gestuurd."Ook na het tweede contact blijkt dat Philae in een goede toestand is en klaar is om te werken", liet de Duitse ruimtevaartorganisatie DLR vandaag weten.

De tweede verbinding verliep relatief stabiel. Het contact verliep vanaf zondagavond tegen 23.30 uur en duurde telkens tien seconden, aldus Paolo Ferri in het vluchtleidingscentrum in Darmstadt.

Philae-projectleider Stephan Ulamec van DLR stelde in het vooruitzicht dat de baan van het moederschip Rosetta zo wordt bijgesteld dat er langere stabiele contactperiodes met Philae mogelijk worden.

Dat is nodig door de op stapel staande experimenten. Nu is het programmeren van voorbereidende bevelen voor de wetenschappelijke arbeid met tien instrumenten mogelijk.

De precieze rangorde komt er pas wanneer de gezondheidstoestand van de eerste lander op een komeet vaststaat. Eerst komen sowieso instrumenten aan bod die weinig energie verbruiken en weinig hoeveelheden data naar de Aarde moeten sturen.

"Primeur in de geschiedenis van de mensheid"

De lander had zaterdagavond ook al van zich laten horen, ongeveer anderhalve minuut lang. Volgens Jean-Yves Le Gall van het Franse ruimtevaartbureau CNES is de komeetlander weer "helemaal wakker". De komeet Chury, waar de robot zich momenteel bevindt, is erg actief en dankzij Philae kan het spektakel van gas- en stofwolken van dichtbij worden gevolgd, luidt het. Le Gall heeft het over een primeur in de geschiedenis van de mensheid en de belangrijkste ruimtevaartervaring van de eerste dertig jaar van de 21ste eeuw.

Philae staat op het oppervlak van de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko, op ongeveer 304 miljoen kilometer afstand van de aarde. Daar landde hij in november. Na ongeveer zestig uur werken was de accu leeg en ging de verkenner in een winterslaap.

De komeet, en daarmee Philae, komen nu dichter bij de zon. De temperatuur stijgt en de zonnepanelen vangen meer licht op, waardoor de verkenner weer kan opstarten. De komende tijd willen de wetenschappers uitzoeken hoe ze het onderzoek kunnen hervatten.

De komeet 67P is een overblijfsel van het ontstaan van ons zonnestelsel 4,6 miljard jaar geleden.