Tweede cycloon raast over Mozambique: “1,4 miljoen kinderen in nood”

Al zeker 38 doden geteld na doortocht Kenneth, duizenden woningen verwoest

AFP
Het dodental door orkaan Kenneth in Mozambique is verder opgelopen tot zeker 38. Er vielen ook 39 gewonden. Dat melden de autoriteiten. Eerder waren vijf doden gemeld. Meer dan een miljoen kinderen heeft dringend hulp nodig, alarmeert Unicef.

Kenneth kwam vorige donderdag aan land in de provincie Cabo Delgado, in het noorden van het Afrikaanse land, en ging gepaard met windstoten van 300 km/u en zeer zware regenbuien. Bijna 35.000 huizen zijn vernietigd of beschadigd. Volgens de Verenigde Naties (VN) zijn ongeveer 18.000 mensen zijn ontheemd geraakt. 

Het natuurgeweld kwam amper zes weken na de doortocht van Idai. Die orkaan trok midden vorige maand door de op een na grootste stad van Beira (midden) en ging vervolgens verder richting Zimbabwe. Daarbij kwamen duizend mensen om het leven en bleven honderdduizenden daklozen achter in beide landen.

Kinderrechtenorganisatie 
Unicef berekende dat na de doortocht van Kenneth nog eens 368.000 kinderen dringend hulp nodig hebben. Dat brengt het totale aantal kinderen in nood op 1,4 miljoen. Zij leven in gebieden in het noorden en het centrale deel van het land, waar Idai en Kenneth lelijk hebben huisgehouden.

De grond is verzadigd van het water en de rivieren zwellen aan. We verwachten enorme overstromingen in de komende dagen

Michel Le Pechoux (Unicef)

“Extra kwetsbaar”

“Cabo Delgado heeft geen eerdere ervaring met cyclonen, wat maakt dat de gemeenschappen in deze regio niet voorbereid zijn op hevige storm”, zei Michel Le Pechoux, voor Unicef actief in Mozambique, afgelopen weekend.

“Dit maakt families met kinderen extra kwetsbaar. De grond is verzadigd van het water en de rivieren zwellen aan. We verwachten enorme overstromingen in de komende dagen en doen er alles aan om iedereen in veiligheid te brengen.”

Na de doortocht van Idai stond het aantal mensen dat hulp nodig heeft voor opvang, voedsel of medicatie op 1,85 miljoen personen.

(Lees verder onder de foto)

AFP

Noodhulp

Kenneth richtte vorige week ook een ravage aan op de Comoren, een eilandenstaat ten noorden van Madagaskar. Gewassen zijn vernield, vee omgekomen en op veel plaatsen is de stroom uitgevallen. Op het eiland Grande Comore vielen zeker vier doden.

De VN maakten gisteren bekend dat 13 miljoen dollar (bijna 12 miljoen euro) wordt vrijgemaakt voor noodhulp. De Europese Unie trekt in eerste instantie 1,5 miljoen euro uit voor hulp aan de slachtoffers. Dat geld is bedoeld voor voedsel, water, noodhuisvesting, sanitaire voorzieningen en telecommunicatie.

Voor de slachtoffers van de orkaan Idai trok de EU bijna 16 miljoen euro uit.

Orkaan Kenneth nadert de kust van Mozambique op 25 april.
REUTERS Orkaan Kenneth nadert de kust van Mozambique op 25 april.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
REUTERS
OCHA/Saviano Abreu
REUTERS1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • schevernels diana

    Het geld voor het vermaken van de Notre Dame zou hier goed van pas komen die restauratie is voor niks nodig mensenlevens gaan voor en zo zal de Notre Dame daar ook zo over denken!!!