Turkije opgeschrikt door krachtige aardbeving: zeker 29 doden

Krachtige aardbeving in het zuidoosten van Turkije
REUTERS Krachtige aardbeving in het zuidoosten van Turkije
Het zuidoosten van Turkije is getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 6.8 op de schaal van Richter. De voorlopige dodentol van de aardbeving is opgelopen tot minstens 29 doden. Bijna 1.500 mensen zijn gewond naar ziekenhuizen overgebracht, zo heeft het staatspersbureau Anadolu zaterdagavond gemeld. Minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu zei dat er naar schatting 22 mensen nog steeds vastzitten onder het puin. 

De aardbeving vond plaats rond 20.55 uur lokale tijd (18.55 uur Belgische tijd) en het epicentrum lag in de provincie Elazig, zo’n 550 kilometer ten oosten van de Turkse hoofdstad Ankara. Volgens het European-Mediterranean Seismological Centre (EMSC) vond de beving plaats op een diepte van 15 kilometer. AFAD registreerde intussen ook al meer dan 228 naschokken. 

Er zijn 72 gebouwen ingestort terwijl nog eens bijna 1.000 beschadigd raakten na 462 naschokken. Meer dan vierhonderd reddingsteams zijn ter plaatse gestuurd. Ze zoeken met man en macht naar overlevenden. Zo slaagden reddingswerkers in Elazig erin om minstens acht mensen, onder wie twee kinderen, levend vanonder het puin te halen, zo meldde televisiezender CNN Turk.

De aardbeving heeft minstens 16 mensenlevens gekost in de provincie Elazig. In de aanpalende provincie Malatya vielen vier doden. Er vielen minstens 1.000 gewonden. Op beelden is te zien dat hulpverleners naar overlevenden zoeken onder het puin van een deels ingestort gebouw in de stad Elazığ. Ook in andere steden stortten gebouwen in. Doordat sommige getroffen dorpen en steden redelijk afgelegen liggen, kan het nog lang duren voordat duidelijk is hoe groot de schade precies is.

De beving werd ook in Syrië, Iran en in Libanon gevoeld.

Turkse minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu zei kort na de beving dat het ging om een “serieuze beving” die onder andere in de stad Sivrice verschillende gebouwen heeft beschadigd. Op Twitter circuleren meerdere filmpjes en foto’s van de gevolgen van de beving, waaronder ingestorte gebouwen. 

Turkije ligt op verscheidene breuklijnen en werd in het verleden al door verwoestende aardbevingen getroffen, waaronder één in 1999 in Istanboel met meer dan 17.000 doden

Een ingestort gebouw in Elazig
AP Een ingestort gebouw in Elazig
Een ingestort gebouw in  Elazig
AP Een ingestort gebouw in Elazig
Een ingestort gebouw in Elazig
REUTERS Een ingestort gebouw in Elazig
Krachtige aardbeving in Zuidoost-Turkije.
Twitter Krachtige aardbeving in Zuidoost-Turkije.