Topdokter leert hele wereld opereren met robots

TRAININGSCENTRUM IN MELLE MIKT OP 2.500 CHIRURGEN PER JAAR

RV
De toekomst van de robotchirurgie ligt in... Melle. Met z'n Orsi Academy, dat chirurgen van over de hele wereld leert opereren met knop en pedaal, bouwt Alex Mottrie, uroloog en bekend van 'Topdokters' op VIER, er aan een nieuw trainingscentrum dat 2.500 dokters per jaar hun certificaat robotchirurgie moet afleveren.

Eind maart startte de Orsi Academy - dat voor OLV Robotic Surgery Institute staat - met de bouw van het complex pal naast het huidige gebouw in Melle, aan de zijwegen van de E40. "En binnen de 365 dagen moet het er volledig staan", vertelt Alex Mottrie. Hij is als uroloog verbonden aan het Onze-Lieve-Vrouw Ziekenhuis in Aalst, was een aantal jaar geleden één van de topdokters in het gelijknamige VIER-programma en geldt met zijn duizenden robotoperaties - "al zeg ik het zelf", en dat mag hij - als wereldautoriteit op het vlak van robotchirurgie. "Bij de opstart van Orsi in 2012 hebben we 50 chirurgen opgeleid. Vorig jaar waren er dat al 704, van wie slechts 7% uit België zelf kwam. Zelfs vanuit Rusland, Zuid-Afrika en Australië zakken ze af voor een opleiding in de robotchirurgie. Voor die exponentiële groei en onze ambities zijn we te klein behuisd."

Joystick en pedalen

Die ambitie luidt: de béste, hypergespecialiseerde trainingen in de geneeskunde geven, en ditmaal niet enkel in de robotchirurgie. Ook andere niet-invasieve technieken - operaties met zo weinig mogelijk impact op het lichaam, zeg maar - zullen aan bod komen. Daarnaast wil de Orsi Academy zowat alles aantrekken wat medisch innovatief is, of dat nu een project of trainingsprogramma van een multinational of start-up is. "Iedereen is welkom", klinkt het gul bij Mottrie, die zelf geen opleidingen zal geven, maar als eindverantwoordelijke zal fungeren. "Het heeft geen zin om kleinschalig te blijven concurreren."


Momenteel staat robotchirurgie nog in zijn kinderschoenen en daar is Mottrie zich van bewust. De techniek kent z'n toepassingen voornamelijk in de prostaat-, nier- en blaaskanker en stilaan ook in de gynaecologie en abdominale chirurgie. Door een robot met 'armen', die de chirurg bedient met een joystick, pedalen en een camera, gebeurt een ingreep veel nauwkeuriger, verliest de patiënt minder bloed en wordt het trillen van de hand geminimaliseerd. Maar dat vereist finesse. Slagzin 'a fool with a tool is still a fool' haalt Mottrie graag boven. Waarmee hij wil zeggen: je kan dan nog wel aan de beste piano ter wereld zitten, wie hem niet kan bespelen, produceert enkel valse klanken. "Het kan toch niet dat een anesthesist in opleiding zijn eerste tube ooit inbrengt tijdens een operatie op een mens? Dat moet eerst automatisme worden, voor het een ingreep wordt. De oefening moet steeds meer uit de operatiezaal verdwijnen. Zo simuleren we operaties in een trainingslabo, en kunnen chirurgen met de robot oefenen op modellen, dood materiaal en dieren vooraleer ze naar het operatiekwartier gaan."

18 miljoen euro

Voor die gediplomeerde opleiding gaat het volgend jaar van de huidige vijf robots naar minstens acht - er is plaats voor 30 robotten - in het nieuwe gebouw van 5.000 m2 groot , inclusief auditorium en vergaderzalen, onderverdeeld in vier tot zes clusters. Twee voor de robotchirurgie, de andere voor opleidingen in andere niet-invasieve medische technieken. "Binnen 3 à 4 jaar hopen we 20 nieuwe mensen aan te nemen naast de huidige 7 en willen we na 5 jaar jaarlijks 2.500 chirurgen voor een opleiding ontvangen." De investeringen raamt Mottrie op 18 miljoen euro. De helft daarvan kwam uit de zak van Europa en Vlaanderen, de andere helft uit de privé, waaronder flink wat Amerikaanse multinationals. "Orsi heeft zijn naam al gemaakt in onze wereld", aldus Mottrie. "Die bedrijven wíllen hun robots linken aan ons. Als je een robot verkoopt aan een chirurg, moet die natuurlijk goed opgeleid zijn. We hebben de ambitie om met Vlaanderen hoge toppen te scheren. En wie weet wat er hierdoor in de toekomst allemaal mogelijk is - een robot die suggereert wat de volgende stap in de ingreep is, bijvoorbeeld."