Tijdelijk blind door gebruik van smartphone in donker

thinkstock
Twee vrouwen werden bij pozen blind aan een oog door het gebruik van hun smartphone in het donker, meldt New England Journal of Medicine. Het gaat in beide gevallen om "blindheid van voorbijgaande aard", zonder blijvende gevolgen.

De twee vrouwen raakten tijdelijk blind aan een oog na het staren naar hun smartphone in bed. Ze hielden een oog op het scherm van de telefoon, het zicht van het tweede oog werd geblokkeerd door het hoofdkussen. Hierdoor moest een oog zich telkens aanpassen aan het donker en het andere oog aan het licht van het smartphoneschermpje. Bij het uitschakelen van de telefoon had het oog dat gefocust was op het scherm moeite om zich aan te passen aan het donker. Hierdoor ontstond er kortstondige blindheid. Dat duurde bij de vrouwen van 22 en 40, tot vijftien minuten lang.

Het fenomeen hield maandenlang aan. De vrouwen werden onderworpen aan MRI-scans en andere testen voor ze naar een oogarts trokken. De oogspecialist kon elke keer snel een diagnose stellen. "Ik vroeg hen wat ze precies deden toen de blindheid optrad", aldus dokter Gordon Plant. Een van de vrouwen die haar twijfels had over de diagnose, begon bij te houden wanneer ze problemen kreeg met haar oog. Al snel werd het voor haar duidelijk dat er een verband was tussen het smartphonegebruik in het donker en de tijdelijke blindheid. Een vertegenwoordiger van de Amerikaanse Academie van Oogheelkunde liet weten dat het sample te klein is en er meer gevallen nodig zijn.




Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels