Tieners vinden condoom uit dat oplicht bij geslachtsziekte

Teen tech Awards
Twee Engelse schoolkinderen hebben een condoom uitgevonden dat van kleur verandert als het in contact komt met seksueel overdraagbare ziektes. De buitenste laag van het voorbehoedsmiddel licht groen op als er chlamydia in het spel is. Geel duidt op herpes, blauw op syfilis.

De bedenkers -een 13- en 14-jarige leerling van de Isaac Newton Academy in Essex- zijn beloond met een TeenTech Award, een bezoek aan Buckingham Palace én een geldprijs van 1.500 euro. Voorlopig gaat het enkel om een concept, maar ze hopen het condoom ooit op de markt te brengen.

"Hopelijk kunnen we op deze manier de mensen meer bewust maken van het gevaar van soa's, zodat ze zich sneller laten behandelen", aldus Daanyaal Ali. "We hebben de S.T.EYE (de naam van het rubbertje; nvdr) gemaakt voor de volgende generatie. Het systeem is veiliger dan ooit en mensen kunnen het nu in de privacy van hun eigen woning checken, zonder al die omslachtige procedures van dokters. Dat is goed voor hun gemoedsrust, lijkt ons."

Elf- tot zestienjarigen mochten in deze wedstrijd hun kans wagen, bedoeling was om technologie te ontwikkelen dat het leven beter of eenvoudiger maakt. Onder de kanshebbers zat onder meer ook een haarklem die automatisch van kleur verandert op basis van de kledijkeuze.