The eagle has landed: NASA opent geluidsarchief op SoundCloud en dat klinkt zo

EPA
Goed nieuws voor de ruimteliefhebbers: de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft haar openbare geluidsarchief nu ook op SoundCloud geplaatst. Het resultaat is niet alleen een reeks fantastische geluiden uit de ruimte, maar ook een hoop legendarische quotes uit de ruimtevaartgeschiedenis.

"A small step for (a) man", "We have a lift-off" of "The eagle has landed": de drie onsterfelijke citaten uit de conversaties tussen de bemanning van de Apollo 11-missie en de NASA-basis in Houston maken maar een klein deel uit van de volledige collectie die de NASA online zette. Ook geluiden opgevangen door satellieten, gaande van radiogolven tot onweer boven Jupiter zijn te beluisteren, net zoals het geluid van opstijgende draagraketten en space shuttles.

De geluidsfragmenten waren al eerder te downloaden op de website van de NASA, maar het is de eerste keer dat ze op SoundCloud komen.

"A small step for (a) man"

Zonder twijfel de beroemdste woorden uit de ruimte, die astronaut Neil Armstrong uitsprak nadat hij als eerste mens ooit een voet op de maan zette. Het citaat is ook het eerste dat de NASA online plaatste.

Merk op hoe de ruimtevaartorganisatie in de titel het lidwoord 'a' tussen haakjes plaatst en daarmee Armstrongs citaat grammaticaal verbetert. Want terwijl Armstrong wel degelijk de bedoeling had om de 'a' uit te spreken, bleek dat uit de opnames niet het geval te zijn, wat de zin een beetje nutteloos maakt: 'man' zonder lidwoord betekent namelijk hetzelfde als 'mankind' (mensheid). Eigenlijk zei Armstrong dus "een kleine stap voor de mensheid, een grote sprong voor de mensheid".

Pas jaren na de maanlanding gaf Armstrong toe dat hij de 'a' wellicht vergeten was, al hoopte hij dat "de geschiedenis mij de ruimte toekent om het lidwoord te vergeten en begrijpt dat het zeker de intentie was om het uit te spreken". Daarom verkoos de astronaut dat het lidwoord in gedrukte citaten voortaan tussen haakjes geplaatst zou worden.

"We have a lift-off"

Wanneer de Apollo 11-missie, die Armstrong en zijn collega's naar de man moet brengen, met succes vertrekt, klinkt dat vanop de grond zo, inclusief applaus in de controlekamer:

"The eagle has landed"

Opnieuw euforie bij de landing, waar de crew op aarde het bijna niet meer houdt van de spanning. Nadat vanuit Apollo 11 het gelukkige nieuws 'The eagle has landed' klinkt, antwoordt Houston met: "Je hebt hier een hoop jongens die bijna blauw worden. Maar we ademen opnieuw."

"Houston, we've had a problem"

Weetje voor wanneer u nog eens een quiz organiseert: wat zei astronaut Jack Swigert toen hij Houston contacteerde om te melden dat er een probleem was tijdens de Apollo 13-missie? "Houston, we have a problem"? Niet dus: "Houston, we've had a problem" is het enige juiste citaat:

"Have you ever been to Disneyland?"

Hoe vertel je vanuit de ruimte hoe je eerste keer in outer space was? Sally Ride, de eerste Amerikaanse vrouw in de ruimte vertrok op 18 juni 1983 aan boord van de Challenger. Om de spanning te omschrijven, vraagt ze aan Houston: "Ben je ooit naar Disneyland geweest?" Wanneer het antwoord "affirmatief" komt, repliceert Ride vol enthousiasme: "Dit was echt een E-ticket", waarmee ze verwijst naar het speciale ticket dat het pretpark in die tijd had voor haar beste attracties en rollercoasters.

Playlist van de dag

En om af te sluiten: de playlist van de dag: de meest vreemde geluiden uit de ruimte, opgevangen door verschillende satellieten. Gaande van radiogolven omgezet in geluid over plasmageluiden tot bliksem op Jupiter. Al blijft onze favoriet toch wel 'Water on the Moon', het lied gemaakt door enkele NASA-medewerkers naar aanleiding van de succesvolle LCROSS-missie, die op zoek ging naar water op de maan.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels