Telescoop maakt meest gedetailleerde foto’s van de zon ooit

ADR
Wetenschappers hebben de meest gedetailleerde beelden van de zon ooit gemaakt. Ze komen van een gloednieuwe Inouye-zonnetelescoop op Hawaï en laten zien hoe de zon uit een soort poffende maïskorrels bestaat.

Projectdirecteur Thomas Rimmele is zeer verheugd met de beelden die door de 344 miljoen euro kostende telescoop van het National Solar Observatory zijn gemaakt. “Dit zijn de meest gedetailleerde beelden die ooit van het zonneoppervlak gemaakt zijn!’’, jubelt Rimmele in The Guardian

Stukje Frankrijk

Maar wat zien we eigenlijk?

De borrelende ‘gouden’ celachtige structuren zijn opstijgende delen plasma van ongeveer 6.000 graden Celsius warm. Eén zo’n ‘blokje’ is ongeveer zo groot als Frankrijk en stijgt op naar de oppervlakte, ontploft als het ware en laat zijn hitte los, om vervolgens weer ‘afgekoeld’ de zon in te verdwijnen en plaats te maken voor ander opstijgend plasma.

“Eerst leek het erop alsof we naar een helder punt keken, naar één enkele structuur. Maar nu zien we die uiteenvallen in veel kleinere structuren”, legt Rimmele uit.

EPA

IJsbad

De zonnetelescoop staat op de top van de drie kilometer hoge Haleakala-vulkaan op Hawaï en de spiegel heeft een doorsnee van vier meter, de grootste ter wereld. Omdat deze spiegel extreem heet kan worden, staat de telescoop in een ijszwembad zodat het apparaat niet oververhit kan raken. Er is voor twaalf kilometer aan waterleidingen aangelegd om het ijsbad aan te vullen.

Met de nieuwe beelden kunnen wetenschappers beter onderzoek doen naar de natuur- en scheikundige functies van de zon en daarmee het ruimteweer beter voorspellen. En dat is niet alles, zegt Rimmele: “Met de nieuwe instrumenten die de komende zes maanden in gebruik genomen gaan worden, kunnen we de magnetische velden rond het zonoppervlak meten.”

via REUTERS11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Joris Vanderaert

  Als je er niets van kent kan je ook het nut ervan niet in twijfel trekken. Het investren in wetenschap is hard nodig. Enkel zo komen we vooruit. De budgetten voor wetenschap blijven een fractie van de kost van de sociale zekerheid incl. pensioenen. Dat is een bodemloos vat trouwens.

 • Jules Vermeers

  Mooi maar wat heeft dat nu voor praktische waarde?

 • Elke Claes

  Steve: voor ons mensen maakt het verschil tussen 6 000 en 50 000 graden niet veel uit als we te kortbij komen :) Ik kan maar 30 hebben, hihi.

 • Steve Van der Vekens

  Juist ja, we zullen het geld dat in ruimte-technologie geïnvesteerd wordt even als pensioengeld uitdelen.

 • Steve Van der Vekens

  Brr, een lava-oceaan. Temperatuur klopt, de zon is aan het oppervlak een zesduizend graden, maar de uitschietende protuberansen kunnen tot vijftigduizend graden heet zijn.