Tegen 2040 is het meeste vlees niet van dieren afkomstig

RV
Tegen 2040 zal ongeveer 60 procent van het vlees dat we eten niet van geslachte dieren komen. Het grootste deel van het vlees zal vervangen worden door kweekvlees uit laboratoria en plantaardige producten die smaken en eruit zien als dierlijk vlees.

Het managementadviesbureau AT Kearney geeft in een rapport aan dat veganistisch of plantaardig ‘vlees’ belangrijk zal zijn in de overgangsfase, maar dat het aandeel kweekvlees uiteindelijk groter zal worden. Volgens het rapport zal tegen 2040 35 procent van al het vlees kweekvlees zijn, en zal 25 procent bestaan uit veganistische vervangers. 

Het rapport geeft ook aan dat veel mensen zich zorgen maken over de hoge impact van vlees op het milieu en over het welzijn van dieren. Kweek- en vegetarisch vlees zijn daar een antwoord op en hebben een veel lagere impact op het milieu. 

Het rapport van AT Kearney stelt dat het slechts een kwestie van tijd is voor veganistisch ‘vlees’ de markt verovert. Beyond Meat is een voorbeeld van een snel groeiend bedrijf dat vervangburgers produceert. In mei trok het naar de beurs, en sindsdien is het marktaandeel van het bedrijf verdubbeld. Volgens AT Kearney is al een miljard dollar in dit soort veganistisch ‘vlees’ geïnvesteerd, ook door bedrijven die nu in de traditionele vleesindustrie actief zijn. 

Kweekvlees zit nog in de experimentele fase. In laboratoria ontwikkelen wetenschappers stamcellen van dieren tot spiercellen en dus ‘echt’ vlees. Het alternatief is nog niet beschikbaar voor de consument, maar AT Kearney voorspelt dat kweekvlees belangrijker dan plantaardige producten zal worden omdat het dicht aansluit bij natuurlijk vlees.
25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erwin Vandriessche

  En in 2050 nieuwe ziekte nog erger dan kanker, door al die chemische brol om dat pseudo vlees te produceren. Ze prutsen nu al met het huidige normaal vlees, wat gaan ze dan voor afval erin draaien en doen alsof er niets aan de hand is. Is dat de oplossing tegen de vergrijzing, de mensen vergiftigen met pseudovoedsel! En zwijg mij erover dat het beter is voor het milieu hé, dat gaan ze pas 30j later weten.

 • PIETER ROGIERS

  @dantemertens: u bent duidelijk niet van boerenafkomst. Vleesproductie is een gesloten kringloop: koe eet planten, stoot methaan uit tijdens vertering en mest, methaan is na 12 jaar in de atmosfeer afgebroken tot CO2, plant neemt CO2 en meststoffen op, koe eet planten, enz ... Door de overdreven media-aandacht die vleesproductie krijgt wordt men afgeleid van de allergrootste vervuilingsbron: verbranding van fossiele brandstoffen!!

 • Rene Van houdt

  Beste Willy Slegers, Die film die je zoekt heet Soy-lent green, toen deze film speelde had ik een goed gedacht hoe de toekomst er zou gaan uit zien en kijk nu die film was de realiteit van nu. Veel werkvolk maar geen werk, dus geen eten op de plank tot ze het wondermiddel hadden gevonden groene koekjes die werden gemaakt van de plankton in de zee maar in realiteit kwamen de bulldozers de marktpleinen leegmaken en wie niet weg was werd een groen koekje,we staan er niet zo ver van!!!!!!!

 • Thomas De Bakker

  Maya, het is ook niet haalbaar om voor 9 miljard mensen vlees te kweken, het belast onze harde te hard en natuurlijk de dieren ook

 • Willy Slegers

  Gelukkig ben ik tegen die tijd al lang dood zo dat ik die prut niet meer moet eten. Er is ooit eens een film geweest waar de lijken werden verwerkt tot voedsel. Daar lijkt dit op.