Technopolis viert 15-jarige bestaan met wereldrecordpoging

Technopolis
Het Mechelse doe-centrum Technopolis bestaat dit jaar 15 jaar en dat wordt gevierd met verschillende evenementen en zelfs een wereldrecordpoging. De plannen werden vandaag in het wetenschapscentrum voorgesteld.

Van bij de start op 24 februari 2000 heeft het doe-centrum er alles aan gedaan om wetenschappen en technologie zo begrijpbaar mogelijk uit te leggen aan kinderen. Wetenschappen zijn overal, maar dat is vaak te weinig geweten. Door verschillende opstellingen waarbij kinderen proefondervindelijk met wetenschappen in contact komen, krijgen ze misschien de smaak te pakken om later voor een wetenschappelijke job te kiezen. Na 15 jaar Technopolis is de instroom in wetenschappelijke studierichtingen gegroeid, maar het blijft een constante oefening om de interesse bij jongeren groot te houden.

Naar aanleiding van zijn 15-jarige bestaan organiseert Technopolis enkele festiviteiten. Op zaterdag 14 februari vindt een groot verjaardagsfeest plaats en op 21 en 22 maart kunnen ontwerpers op het Makers Festival laten zien hoe iets gemaakt wordt. Op 5 mei wordt een poging ondernomen om het Grootste Chemielab Ter Wereld te houden. In samenwerking met sectorfederatie essenscia zal Technopolis proberen om een chemieles te organiseren die wordt bijgewoond door meer dan 838 leerlingen, een record dat momenteel in handen is van de Royal Latin School uit het Verenigd Koninkrijk.

Nog naar aanleiding van het 15-jarig bestaan werd vandaag ook een nieuwe tentoonstelling geopend, Het Geheim van Vuur en Lijm, waarin dezelfde experimenten worden uitgevoerd als tijdens de wereldrecordpoging in mei. De opstelling toont hoe chemie het dagelijks leven beïnvloedt en welke oplossingen chemie biedt voor alledaagse uitdagingen. Het themaproject staat in Technopolis tot eind augustus.