Tabel van Mendeljev is een element rijker: 117

Binnenkort prijkt Element 117 in jouw periodiek systeem.
PHOTO_NEWS Binnenkort prijkt Element 117 in jouw periodiek systeem.
Chemiestudenten opgelet, de zo gevreesde tabel van Mendeljev is opnieuw een element rijker geworden. Aan het periodiek systeem wordt naar alle waarschijnlijkheid Element 117 toegevoegd.

Het zijn Duitse onderzoekers die de opzienbarende ontdekking onafhankelijk van elkaar hebben gemaakt. Eerder heeft een Russisch-Amerikaans team het deeltje ook waargenomen, maar nu is er dus sluitend wetenschappelijk bewijs.

Element 117 heeft haar naam te danken aan de 117 protonen - de belangrijkste bouwstenen van een deeltje - die haar atoomkern uitmaken. Daarmee behoort Ununseptium tot de groep van de transuranen. Dat is een superzware soort en hoogst onstabiel, waardoor ze na enkele milliseconden weer uit elkaar valt en dus in de natuur praktisch niet waar te nemen valt.

Ununseptium gedoopt

Een officiële plaats in het periodiek systeem heeft Element 117 nog niet bemachtigd - daarvoor moet de Internationale Unie van Zuivere en Toegepaste Chemie immers haar fiat geven. Maar dat wordt wellicht een formaliteit.

Een klinkende naam voor het element is er nog niet, maar stemmen gaan op om het Ununseptium te dopen. Element 117 zal in de tabel van Mendeljev net onder astaat komen te staan (nummer 85).