Sydney en Kormoran gevonden voor Australische kust

Voor de westkust van Australië zijn de wrakken van het Duitse oorlogsschip Kormoran en het Australische oorlogsschip Sydney gevonden. De Australische premier Kevin Rudd heeft dat maandag bekendgemaakt.

2.470 meter diep
Er werd al decennialang naar de Sydney gezocht. Het blijkt nu dat de Sydney ongeveer achthonderd kilometer ten noorden van Perth ligt, op 2470 meter diepte. De romp van het schip is grotendeels intact, zei Rudd.

Vermomd
De Sydney werd op 19 november 1941 door de Kormoran beschoten gebracht. Het Duitse schip was vermomd als Nederlands koopvaardijschip, maar opende plots het vuur. Alle 645 opvarenden van het Australische schip verdronken.

Krijgsgevangen
Hoewel de Kormoran tot zinken werd gebracht, overleefden de meeste opvarenden van dat schip de confrontatie wel. Van de 397 man aan boord kon 317 man veilig de wal bereiken. De Duitsers werden krijgsgevangen genomen. Uit hun verklaringen werd opgemaakt dat de Sydney in brand was gevlogen en richting Perth voer. Dat was het laatste wat van het schip vernomen werd.

23 km van Sydney
Zondag maakte Rudd al bekend dat de Kormoron was gevonden, tijdens de zoektocht naar de Sydney. Het Duitse schip ligt op 23 kilometer afstand van de Sydney.

Bismarck
De schepen zijn gevonden door de Amerikaan David Mearns, die handelde in opdracht van de Australische overheid. Mearns heeft eerder ook het Britse oorlogsschip Hood en de Duitse Bismarck gevonden op de zeebodem. (novum/mvl)

De Sydney.
De Sydney.