Studie: alleen al denken aan koffie werkt opwekkend

shutterstock
Het is het vaste recept voor iedereen die weg dreigt te suffen op kantoor: een straf kopje koffie uit de automaat. Cafeïne staat immers bekend om het opwekkende effect. Zo bekend zelfs dat het daadwerkelijk drinken van een sloot automatenkoffie misschien niet eens nodig is. Simpelweg de gedachte kan een slaperig iemand al wakker schudden.

Dat is in ieder geval de voorzichtige conclusie uit wetenschappelijk onderzoek naar de psychologische effecten van koffie van een Australische en een Canadese wetenschapper. Alleen al het lezen of horen van informatie over koffie leidde bij proefpersonen die meededen aan het onderzoek tot een verhoogde alertheid. Zonder dat een druppel koffie werd gedronken.

De uitkomst past binnen de kennis over conditionering, stellen de onderzoekers. Zoals rokers een verhoogde hartslag krijgen als zij rookgerelateerde prikkels voorgeschoteld krijgen, zo kunnen prikkels die de associatie van koffie oproepen, leiden tot verhoogde scherpte van de geest.

Het effect is wel cultureel bepaald: het werkt alleen bij mensen met een westerse culturele achtergrond, omdat zij koffie sterk associëren met een verhoogde concentratie.

De onderzoekers geven toe dat het aantal proefpersonen dat meedeed aan hun studie relatief laag was. En dat de fysiologische reactie op het drinken van koffie een stuk groter is. Wie zeker wil zijn van een opwekkend effect, kan dus beter toch het wandelingetje naar de automaat maken.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.