Studenten UGent meten "schrikbarend slechte" luchtkwaliteit in het zuiden

REUTERS
De luchtkwaliteit in steden met meer dan 10 miljoen inwoners is "schrikbarend slecht" in Azië en Afrika. "De hoeveelheid troposferische ozonvorming is in een drukke straat in Gent nog altijd twee keer lager dan die in een park in Dhaka", meldt de Gentse universiteit, dat internationale studenten van de faculteit bio-ingenieurswetenschappen onderzoek laat uitvoeren in hun thuisland.

Internationale studenten die de masteropleiding Environmental Sanitation aan de UGent volgen, hebben voor hun masterthesis onderzoek gedaan in hun thuisland. Ze namen meetapparatuur mee en namen luchtstalen in Nigeria (Lagos), Kameroen (Douala), Ethiopië (Addis Abeba), Kenia (Nairobi) en in de Aziatische landen Vietnam (Hanoi), Thailand (Chiang Mai), Bangladesh (Dhaka) en de Filipijnen (Manila). De monsternamebuisjes werden daarna getransporteerd naar België en in het laboratorium van de faculteit geanalyseerd.

De studenten namen zowel monsters in drukke straten als in parken. "De hoogste troposferische ozonvorming werd gemeten in een drukke straat in Dhaka, Bangladesh (2.200 µg/m³). Die waarde is respectievelijk drie en vier keer hoger dan wat studenten maten in een drukke straat in het Vietnamese Hanoi en in de Filipijnse hoofdstad Manila.

De hoeveelheid troposferische ozonvorming is in een drukke straat in Gent nog altijd twee keer lager dan die in een park in Dhaka, waar die 300 µg/m³ bedraagt", meldt de Gentse universiteit. Troposferische ozonvorming is de vorming van ozon in de onderste laag van de dampkring. Verhoogde blootstelling aan ozon kan leiden tot luchtwegklachten en aantasting van gewassen en materialen.