Sterren onthullen moment waarop 2.600 jaar oud gedicht precies werd geschreven

Dichteres Sappho schreef veel over haar liefde voor vrouwen. Ze kwam van het eiland Lesbos en daar is het woord lesbisch van afgeleid.
RV Dichteres Sappho schreef veel over haar liefde voor vrouwen. Ze kwam van het eiland Lesbos en daar is het woord lesbisch van afgeleid.
Aan de hand van de sterren hebben wetenschappers weten uit te rekenen wanneer een gedicht van bijna 2.600 jaar geleden precies is geschreven. Ze keken naar een vers van de Oud-Griekse dichteres Sappho, die in de zesde eeuw voor Christus leefde.

In het gedicht schreef Sappho over de Plejaden, een groep sterren die dicht bij elkaar staan aan de sterrenhemel. Ze zijn bij ons met het blote oog te zien in het sterrenbeeld Stier. Sappho schreef: "De maan is ondergegaan en de Plejaden ook. Het is middernacht, de tijd verstrijkt en ik slaap alleen".

Aan de hand daarvan zochten Amerikaanse wetenschappers uit hoe de sterren stonden in de tijd van Sappho op de plek waar ze woonde. Er bleek een korte periode te zijn waarin ze de Plejaden al voor middernacht achter de horizon kon hebben zien verdwijnen: tussen 25 januari en 31 maart in het jaar 570 voor Christus.

Dichteres Sappho schreef veel over haar liefde voor vrouwen. Ze kwam van het eiland Lesbos en daar is het woord lesbisch van afgeleid.

Sterren en andere hemellichamen, maar ook schaduwen op de achtergrond, worden vaker gebruikt om kunst te dateren. Zo zochten wetenschappers uit wanneer en waar Monet, Van Gogh en Munch hun bekende schilderijen precies hebben gemaakt.