Steengroeve uit de tijd van Jezus gevonden

UNKNOWN

Israëlische onderzoekers hebben een steengroeve uit de tijd van Jezus ontdekt. Het departement Archeologie van de Universiteit van Haïfa liet vandaag weten dat de 2000 jaar oude grot vier kilometer ten noorden van de Palestijnse stad Jericho op de Westelijke Jordaanoever is gevonden. Met een omvang van 4.000 vierkante meter is het de tot nog toe grootste in zijn soort in het Heilig Land.

Reusachtige zuilen
Het onderaardse gewelf wordt door 22 reusachtige zuilen gedragen. Er zijn meerdere symbolen ingegriffeld zoals kruisen, Romeinse lettertekens, een embleem van het Romeinse leger en een beeltenis van een teken van de dierenriem. In de zuilen zijn ook nissen gevonden, die mogelijk voor olielampen hebben gediend en inrichtingen waaraan vermoedelijk lastdieren zijn vastgebonden.

"Vervloekt"
Leidend archeoloog professor Adam Zertal zei dat de vorsers door bedoeïenen waren verwittigd dat de plaats vervloekt was en vol stak van hyena's en wolven. Maar de wetenschappers sloegen deze waarschuwing in de wind en hebben zo een van de meest indrukwekkende archeologische sites gevonden.

Klooster
Men gaat ervan uit dat de steengroeve deel uitmaakte van een antiek klooster in de plaats Galgala, die aangestipt staat op de antieke Madaba-kaart van het Heilig Land. De groeve is waarschijnlijk 400 tot 500 jaar lang in gebruik geweest. "In de tijd van de Romeinen was het een verplichting tempels met stenen te bouwen die uit heilige plaatsen kwamen en die natuurlijk duur waren", zei Zertal. (dpa/eb)

UNKNOWN