Steeds meer jonge Belgen schenken lichaam aan de wetenschap

Thinkstock
Steeds meer (jonge) Belgen willen hun lichaam aan de wetenschap schenken. Dat meldt de Franstalige krant La Dernière Heure. Een van de redenen: jongeren zijn nieuwsgieriger en willen weten wat er allemaal mogelijk is. "De dood is immers nog steeds een taboe in onze samenleving", klinkt het.

De universiteit van Luik bevestigt de interesse. "Aanvragen met betrekking tot lichaamsdonatie nemen geleidelijk aan toe: van 130 per jaar in de jaren 1990, naar zo'n 230 per jaar nu", weet professor Pierre Bonnet. Ook aan de UCL worden jaarlijks meer verbintenissen aangegaan. In 2016 werden daar 145 nieuwe dossiers geopend. "We zien ook dat steeds meer mensen informatie komen vragen."

Iedereen kan ervoor kiezen zijn of haar lichaam aan de wetenschap te schenken. Lichaamsdonatie is wel enkel mogelijk vanaf de leeftijd van 18 jaar, maar er bestaat geen maximum leeftijdsgrens.

"Het zijn vaak dokters die hun lichaam afstaan", zeggen ze aan de UCL. "Anderen doen het louter en alleen om de wetenschap te helpen. En we zien inderdaad ook meer jongeren. Het succes van wetenschappelijke televisieprogramma's zou een van de redenen kunnen zijn, net als het feit dat velen onder hen nieuwsgieriger worden."

Om het lichaam te doneren, volstaat het een verbintenis aan te gaan met de dichtstbijzijnde universiteit. Die verstrekt een document waaruit blijkt dat het de wens is van de overledene zijn of haar lichaam weg te schenken voor wetenschappelijk onderzoek. Na twee jaar wordt het lichaam opnieuw vrijgegeven.