Spot dit weekend de eerste vallende sterren van 2015

THINKSTOCK
Komend weekend kan u aan de sterrenhemel de eerste 'vallende sterren' van het jaar spotten. Januari is naar goede gewoonte een hoogtepunt voor liefhebbers van meteoren. Het is de maand van de 'Boötiden', een meteorenzwerm die traditioneel tijdens de eerste week van het jaar aan de hemel verschijnt.

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, hebben vallende sterren niets met sterren te maken. Steen en gruis, afkomstig van een komeet of planetoïde, botsen met onze planeet en verbranden. Dat mag dan veel minder sprookjesachtig klinken, voor liefhebbers levert het toch een betoverend tafereel op met soms tot 130 lichtstrepen per uur.

De meeste meteoren zijn deze keer te zien op zondag 4 januari. De zogenaamde radiant, de plaats waar de meteoren vandaan lijken te komen, staat die dag het hoogst rond 9.30 uur. Dan is het echter al licht; het beste moment om vallende sterren te zien, is rond 6 uur. De radiant bevindt zich dan op 57° boven de horizon, terwijl de maan laag staat.

Heldere maan

Een domper is de maan, die die nacht voor bijna honderd procent verlicht is en daardoor het schouwspel zwaar zal verstoren. Toch zal je op sommige plaatsen, waar weinig andere lichtvervuiling is, nog een dertigtal meteoren per uur kunnen waarnemen.

De Boötiden zijn wellicht afkomstig van de planetoïde 2003 EH1. Ze worden gekenmerkt door een blauwachtige kleur en lange sporen en halen snelheden van 43 kilometer per seconde. Een telescoop of verrekijker heeft u niet nodig om vallende sterren te spotten.