Spectaculaire beelden van raketlancering in Virginia

Ruimtevaartorganisatie NASA heeft maandagavond een succesvolle raketlancering uitgevoerd in de Amerikaanse staat Virginia. De raket is onderweg naar het internationaal ruimtestation ISS om het te bevoorraden. De raketlancering was maandag live te zien op de facebookpagina van NASA.

Bijna tien minuten later maakte de cargo Cygnus van hetzelfde bedrijf zich los van de tweede trap om koers te zetten naar de spacemeccano. Meer dan uur later klapten de twee zonnepanelen open.

De raket is ruim 2300 kilo zwaar en brengt voornamelijk wetenschappelijk materiaal en voedsel naar het ruimteschip. Twee jaar geleden nog mislukte de lancering van een vorige versie van dit type raket. De raket explodeerde toen vlak na de lancering.

De nieuwe raket moet zondag aankomen bij het ISS. Omstreeks 12.00 uur Belgische tijd zal de robotarm van het ISS de Cygnus "vangen", om die dan aan de Utility-module vast te hechten. De robotarm wordt bediend door de Japanner Takuya Onihsi, geassisteerd door de Amerikaanse astronaute Kate Rubins.

De cargo zal zowat vijf weken aan het ISS blijven hangen. Het is de zesde bevoorradingsmissie door de Cygnus. Bij de terugkeer zal de Cygnus 1,3 ton afval bij hebben en daarmee opbranden in de atmosfeer.

De start was voor vorige week gepland, maar de doortocht van de orkaan Nicole door het Caraïbisch gebied stak daar een stokje voor. NASA-hoofd Charlie Bolden, die in 1992 gezagvoerder was van Dirk Frimout tijdens diens historische ruimtevlucht, noemde deze missie "kritisch" voor het ISS.

REUTERS
AFPReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels