SpaceX onthult ruimtetaxi om astronauten naar ISS te brengen

REUTERS
Het ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft gisteravond zijn nieuwe ruimtevaartuig Dragon V2 voorgesteld. Die moet binnen drie jaar Amerikaanse astronauten naar het Internationale Ruimtestation (ISS) brengen. Daarmee zal een einde komen aan de afhankelijkheid van de Russische Sojoez.

Het zal de eerste keer zijn dat astronauten vanop Amerikaanse grond de ruimte ingeslingerd worden sinds de laatste vlucht van de spaceshuttle in juli 2011. Sindsdien zijn de Verenigde Staten afhankelijk van de Russische Sojoez-ruimtecapsules om hun astronauten in het ISS te krijgen. Dat kost ongeveer 70 miljoen dollar per zitje.

De Dragon V2 kan zeven astronauten vervoeren en is een grote technologische sprong voorwaarts, aldus de CEO en stichter van SpaceX, de miljardair Elon Musk, tijdens een persevenement in het hoofdkwartier van zijn bedrijf in Californië. Musk is tevens de man achter het autobedrijf Tesla.

Precisie van een helikopter
Dankzij stuwkracht en het gebruik van andere technologie om de afdaling te vertraging en controleren, moet de witte V2 in staat zijn op de meeste plaatsen te landen met de precisie van een helikopter. Parachutes worden bij de daling enkel ingezet in geval van defecten. Bovendien is het ruimtevaartuig herbruikbaar, wat grote besparingen oplevert.

"Zolang we raketten en ruimtevaartuigen blijven weggooien, zullen we nooit echte toegang tot de ruimte hebben", legde Musk uit. "Het zal altijd ongelooflijk duur blijven."

SpaceX is een van de vier bedrijven die door het Amerikaanse ruimtevaartbureau Nasa zijn geselecteerd om een capsule te ontwikkelen die astronauten naar het ISS kan brengen. In het partnerschap zitten ook Boeing, Sierra Nevada en Blue Origin. De druk om een capsule voor astronautenvervoer naar het ISS in gebruik te nemen, is sterk verhoogd door de grote spanningen tussen Moskou en Washington, vanwege de crisis in Oekraïne.

Contract van 1,6 miljard dollar
De Dragon was het eerste privéruimtetuig dat zich aan het ISS koppelde. Dat gebeurde in 2012, toen de capsule vracht leverde. SpaceX sloot een contract van 1,6 miljard dollar (1,18 miljard euro) met Nasa om in totaal twaalf vrachtmissies naar het ISS uit te voeren. Daarvan vonden al drie succesvolle missies plaats.

Nasa zelf werkt dan weer aan de Orion-capsule, die op een dag astronauten naar een asteroïde en de planeet Mars moet brengen.

AFP
AFP
Programmaleider Garrett Reisman in de SpaceX Dragon V2.
AP Programmaleider Garrett Reisman in de SpaceX Dragon V2.