SpaceX mag nu ook Amerikaanse militaire satellieten lanceren

De Dragon-cargo van SpaceX wordt onder meer gebruikt om wetenschappelijke stalen en ander materiaal naar het ISS te brengen.
REUTERS De Dragon-cargo van SpaceX wordt onder meer gebruikt om wetenschappelijke stalen en ander materiaal naar het ISS te brengen.
SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van ingenieur Elon Musk, heeft van de Amerikaanse luchtmacht de toestemming gekregen om satellieten voor het Pentagon te lanceren. Daarmee gaat SpaceX de concurrentie aan met Boeing en Lockheed Martin.

De Amerikaanse luchtmacht heeft dinsdag meegedeeld dat de Amerikaanse raketbouwer SpaceX nu ook groen licht heeft gekregen voor het lanceren van Amerikaanse militaire satellieten. Het bedrijf krijgt zo toegang tot een lucratieve markt die tot nu toe het monopolie is van de joint venture United Launch Alliance (ULA), gevormd door de groepen Lockheed Martin en Boeing.

SpaceX kan zich in juni al kandidaat stellen voor het lanceren van de GPS III satellieten, die in wezen militair zijn.

SpaceX, dat draait op privé-kapitaal, werd 2002 opgericht door de Amerikaanse ingenieur Elon Musk, die ook het brein was achter PayPal en Tesla. Met de Falcon lanceert het bedrijf al commerciële satellieten, ook van buiten de VS, en staat het voor rekening van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA in voor onbemande vluchten naar en van het Internationaal Ruimtestation ISS. Door zijn competitieve lanceertarieven is SpaceX ook een geduchte concurrent geworden voor buitenlandse lanceerfirma's zoals het Europese Arianespace.

Volgens het Amerikaanse Rekenhof (GAO) is het segment van de militaire lanceringen tegen 2030 naar schatting 70 miljard dollar (64 miljard euro) waard, zo meldt persagentschap Bloomberg. Op die markt speelde tot nu toe enkel ULA, met de Atlas- en Delta-raket. SpaceX probeerde al jaren een voet tussen de deur te krijgen en haalt met de beslissing van de Amerikaanse luchtmacht een belangrijke slag thuis. Musk noemde de beslissing "een belangrijke stap".

Ook de Republikeinse senator John McCain is verheugd. "De erkenning van SpaceX als een verlener van ruimtevaartcontracten is een overwinning voor de concurrentie. Ik hoop dat dit zal helpen om de lanceringskosten naar beneden te halen en zo een einde te maken aan onze afhankelijkheid van Russische raketmotoren die Vladimir Poetin en zijn makkers subsidiëren", zei McCain in een verklaring.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels