SpaceX maakt tweede geslaagde lancering op drie dagen tijd

AP
Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft gisteren voor de tweede keer op drie dagen tijd succesvol een Falcon-9-draagraket gelanceerd. Telkens keerde ook de eerste rakettrap vanuit de atmosfeer met succes naar de aarde terug.

Van op de basis Vandenberg in Californië vertrok gisterenavond om 22.25 uur Belgische tijd een Falcon-9 die tien Iridium-satellietjes in een lage baan op 620 km hoogte uitzette.

In januari lanceerde een Falcon-9 ook reeds tien Iridium-kunstmanen ten behoeve van mobiele spraak- en datacommunicatie. SpaceX moet in totaal 75 van de 81 satellieten van de nieuwe constellatie in de ruimte brengen. Uitbater Iridium Communications met zetel in Virginia heet vanaf 2018 IridiumNext. De constellatie vergt een investering van drie milljard dollar.

Bijkomend succes was dat de 41 meter hoge eerste trap van de draagraket minder dan acht minuten na start veilig op een platform op de Stille Oceaan landde. Het is de zevende keer dat SpaceX zo een delicaat manoeuvre met landing op zee lukt.

Vrijdag lanceerde SpaceX van op Cape Canaveral in Florida met succes de eerste Bulgaarse telecomsatelliet. Toen landde bovendien een reeds voorheen gebruikte eerste rakettrap op een droneschip in de Atlantische Oceaan.

Het bedrijf van Tesla-bezieler Elon Musk maakte in maart voor het eerst van een eerder ingezette eerste trap opnieuw gebruik.

Herbruikbaarheid is een van de toverwoorden waarmee SpaceX de lanceermarkt op zijn kop zet. Herbruikbaarheid betekent immers lagere kosten. Al is onduidelijk hoeveel korting de klant precies krijgt.

AP
Photo News
AP1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • John Dallas

    Prachtig resultaat van Elon Musk...