SpaceX lanceert met succes twee satellieten

Een zicht vanuit Melbourne na de lancering van de Falcon 9 vanuit Florida.
AP Een zicht vanuit Melbourne na de lancering van de Falcon 9 vanuit Florida.
Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft gisteravond plaatselijke tijd zijn draagraket Falcon 9 met twee communicatiesatellieten de ruimte ingezonden. De satellieten zijn inmiddels losgekoppeld en zijn op weg naar hun ultieme bestemming. Dat gebeurt niet, zoals gewoonlijk, met vloeibare brandstof.

De lancering vond om 22.50 uur plaatselijke tijd plaats op de basis Cape Canaveral in Florida. Om hun reisdoel te bereiken, maakten de satellieten na loskoppeling gebruik van elektrisch aangedreven motoren.

Volgens Space Flight Now zijn deze satellieten, in vergelijking met traditionele ruimtevaartuigen die gebruik maken van vloeibare brandstof, echte lichtgewichten. Het ontbreken van een brandstoftank heeft nog een voordeel: de vrije ruimte biedt plaats voor extra communicatiecapaciteit.

Na de loskoppeling zal Falcon 9 een zachte landing maken in zee. Bij eerdere lanceringen probeerde SpaceX de draagraket op een platform in zee te doen landen. De mogelijkheid om de raket te hergebruiken, zou een aanzienlijke kostenbesparing betekenen in de ruimtevaart.

Tot nu toe lukte het niet om de raket op het platform te doen landen. CEO Elon Musk van SpaceX blijft pogingen ondernemen, maar deze keer was dat niet mogelijk omdat de Falcon 9 extra brandstof nodig had om de satellieten te lanceren.

PHOTO_NEWSReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels