Sojoez-raket met Russische cargo voor ISS gecrasht

AFP
De Russische ruimtecargo Progress MS-04 is bij een mislukte lancering verloren gegaan, zo heeft het Russische ruimtevaartbureau Roscomos officieel toegegeven. Kort na lancering met een Sojoez-U draagraket van op Bajkonoer in Kazachstan is het onbemand vrachtruimteschip in de atmosfeer opgebrand.

De cargo ging zowat 190 km boven de afgelegen en bergachtige regio Tuva in het zuidwesten van Siberië verloren. Het merendeel van de brokstukken brandde in de dichte lagen van de atmosfeer op, zegt Roscosmos. De motor van de derde trap, de RD-0110, is van Oekraïense makelij.

De ingenieurs op de grond verloren de telemetrie tijdens de ontbranding van de derde trap van de Sojoez, 383 seconden in de vlucht. "Routine controlesysteem konden het ruimtetuig niet in de beoogde baan vinden", zegt Roscosmos.

Roscosmos benadrukt dat het verlies van de cargo geen impact zal hebben voor het reilen en zeilen in het Internationaal Ruimtestation, de bestemming van het ruimtetuig. Wel krijgen de opvarenden niet hun privépost. Een staatscommissie onderzoekt het incident.

Volgens een bron in de Russische ruimtevaartindustrie kan de mislukking een impact hebben voor lanceringen met Sojoez van op de noordelijke Russische ruimtehaven Plessetsk en de Europese lanceerbasis Kourou. De motor is immers dezelfde in de types van Sojoez die daar opstijgen, respectievelijk de Sojoez-2.1a en de Sojoez-ST.