Sneeuwalgen mogelijk bewijs voor leven op Pluto

AP
Er is leven ontdekt op een van de extreemste plekken op aarde en dat zou wel eens kunnen betekenen dat er op Pluto ook leven mogelijk is. Wetenschappers trokken naar hooggelegen ijspieken in een afgelegen gebied in de Andes, waarvan gedacht werd dat leven er onmogelijk was. Maar nu zijn er in die ijspieken, die ook op Pluto voorkomen, toch organismen ontdekt.

Hoog in de Andes bevinden zich metershoge ijspieken, of zogenaamde penitenten, die recent ook zijn ontdekt op Pluto. Ze zijn een zeldzaam verschijnsel op Aarde en komen enkel voor in de meest extreme situaties, waar de temperaturen hevig schommelen, de wind gevaarlijk hard waait en de UV-straling intens is. Het lijken onmogelijke levenssituaties, maar onderzoekers hebben nu ontdekt dat er toch een soort eencellige sneeuwalg leeft. Het is voor het eerst dat ze kunnen aantonen dat er op dergelijke ijzige pieken leven mogelijk is.

Rode verkleuringen

Tijdens een zware expeditie naar ‘s werelds tweede grootste vulkaan in de Andes namen de biologen rode verkleuringen waar in de hoge penitenten, iets wat wijst op microbiologisch leven. De onderzoekers namen enkele stalen mee en nadat ze die hadden onderzocht, konden ze de aanwezigheid van twee algensoorten bevestigen. 

Dat er leven gevonden is in dergelijke extreme omstandigheden, bewijst volgens de onderzoekers dat er op heel wat plaatsen leven mogelijk is, hoe uitdagend de omgeving ook is. De enige voorwaarde is dat er vloeibaar water aanwezig is, aldus Lara Vimercati, hoofdonderzoekster bij het project. Deze voedselarme en extreme locatie zou de uitgelezen situatie zijn om te testen wat de precieze limieten van leven zijn en wat naast de aanwezigheid van water nog vereisten zijn.

Leven op Pluto

De resultaten van het onderzoek zijn heel interessant. Niet alleen omdat ze bewijzen dat ook op extreme plaatsen leven mogelijk is, maar ook omdat op Pluto dergelijke ijspieken aanwezig zijn. Daar zijn ze tot wel 500 meter hoog. Als op ijspieken op aarde micro-organismen voorkomen, is dat misschien ook wel elders mogelijk.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Benny de Groot

  Dat de mensen hier nog over discussieren terwijl de geschiedenis heel duidelijk verteld dat wij op die manier verwezenlijkt zijn. Van alle wezens op aarde is er maar 1 die niet in harmonie leeft en meer schade aanricht dan goed doet en dat is de mens. Overduidelijk dat wij hier geplant zijn en niet ontstaan. En de verhalen van de oudste beschavingen staven dit. Wij zijn de goden, we beseffen het enkel niet. Wordt toch eens wakker en leer je eigen wezen kennen want deze onwetendheid is een plaag.

 • Eric Grosemans

  @ Peter Janssens, allemaal mogelijk. Maar van de aardse omstandigheden zijn we zeker dat er leven mogelijk is. Vandaar dat men in eerste instantie gaat kijken naar planeten met gelijkaardige omstandigheden, gewoon omdat de kans op leven daar het grootst is.

 • Johan Apatride

  Waarschijnlijk ook te vinden op Callisto en Europa. Het is een vorm van ijdelheid om de denken dat we de enige levende wezens in het heelal zijn.

 • Ward Peeters

  Er is wel nog een verschil tussen leven dat eerst op een wat bio-vriendelijkere plaats ontstaat en zich dan aanpast aan moeilijkere omstandigheden, en leven dat onmiddellijk de moeilijke route neemt.

 • Peter Janssens

  Tijd dat de mensheid eens afstapt van het idee dat leven enkel mogelijk is onder de omstandigheden waarin wij leven. Wie zegt dat er geen levensvormen bestaan in dat oneindige heelal die gebaseerd zijn op Silicium? Of wezens die stikstof nodig hebben om te ademen?