September 2019 wereldwijd warmste sinds 1981

iStock
Vorige maand was wereldwijd de warmste september sinds 1981. De gemiddelde temperatuur was 0,57 graden hoger dan een gemiddelde september in de periode tussen 1981 en 2010. Dat meldt Copernicus, de Europese klimaatveranderingsdienst.

September is de vierde maand op rij die warmterecords benadert, of waarin die sneuvelen. Europa beleefde ook de warmste juni en juli sinds het begin van de metingen; juli was zelfs de warmste maand ooit. Augustus 2019 was de op een na warmste achtste maand sinds 1981.

Copernicus is het aardobservatieprogramma van de Europese Unie. De onderzoekers baseren zich op gegevens van satellieten, maar ook op metingen op het land, op zee en in de lucht.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Tamsyn

  Niet het record op zich is belangrijk, maar de constante opeenvolging van records. Een record hoort iets uitzonderlijks te zijn, maar tegenwoordig worden maandelijks records gebroken.

 • Pieter De Ruyter

  @Ferdinand Engelbeen,statistisch gezien( metingen sinds 1830 of zo) heb je 2 x per jaar een warmtedagrecord en 2 x een koudedagrecord.Vorig jaar waren er 11 warmterecords en 0 kouderecords.Dit jaar zitten we ook al aan een stuk of 8 voor warmte en 0 voor koude.

 • Ferdinand Engelbeen

  Het wordt stilaan belachelijk al die "records". Warmste september sinds 1981? 360 maanden om eens een recordmaand te vinden. Of nog makkelijker: je kan ook naar dagrecords zoeken, dan heb je 365 kansen per jaar of zo'n 11000 kansen op 30 jaar om een record te breken...

 • Marco Maerten

  Marie Vandam,dat is omdat het gaat over het klimatologisch gemiddelde van de laatste 30 jaar. De vorgaande periodes zijn ook berekend voor 30 jaar.Als men die echter ook in rekening neemt,zal het zelfs nog duidelijker zijn hoezeer de aarde warmer is geworden tegenover bv de periode van 1950 t.e.m 1980! Op klimaatsite van Frank Deboosere kan u zelfs gaan tot 1880.

 • Marie Vandam

  Vraag u maar af waarom ze niet de cijfers van voor 1981 gebruiken?,, t ja dan kloppen hun leugens niet meer!