Satellietnavigatiesysteem Glonass werelwijd bruikbaar

REUTERS
Rusland heeft sinds vandaag 24 operationele satellieten voor zijn satellietnavigatiesysteem Glonass, waardoor het nu (na het verval opnieuw) wereldwijd is te gebruiken, zo heeft woordvoerder Aleksandr Zoebachin van het Russisch ruimtevaartbedrijf RKS aangekondigd.

Vandaag is de eerste van drie op 4 november gelanceerde Glonass-kunstmanen in werking gesteld. Het netwerk telt daardoor nu 24 operationele satellieten, waardoor het systeem nu wereldwijd te gebruiken is.
 
Glonass is een Russische militair-civiele concurrent van het Amerikaanse gps, alsmede het Europese Galileo en het Chinese Compass die in uitbouw zijn.
 
De allereerste satelliet voor de Russische Glonassconstellatie werd in 1982 gelanceerd. (Pas) dertien jaar later raakte het systeem met de vereiste 24 operationele satellieten compleet en nog een jaar later bood Moskou het standaardsignaal gratis aan de hele wereld aan.
 
Maar het systeem boette snel aan slagkracht in en raakte tengevolge van de financiële crisis in de Russiche ruimtevaart in verval. Enkele jaren geleden gebood het Kremlin een versnelde inhaalbeweging. De streefdatum van wereldwijd operationeel zijn in 2009 werd echter niet gehaald. (belga/vsv)