Satellietbeelden onthullen: grote delen van de Noordpool staan in brand

Flickr/Pierre Markuse
Grote delen van het Noordpoolgebied hebben deze zomer af te rekenen met ongeziene bosbranden. Dat blijkt uit een reeks satellietbeelden die vorige week zijn vrijgegeven. Van Alaska over Groenland tot Siberië: honderden branden houden de Noordpool in hun greep.

Bij ons is de tweede hittegolf van het jaar deze week een feit, maar ook elders in de wereld beleven ze een hete zomer. Vorige maand ging de geschiedenisboeken in als de warmste juni sinds het begin van de metingen. En daar ondervindt ook de Noordpool de gevolgen van.

Gigantische gebieden

Ten noorden van de Noordpoolcirkel leiden de hoge temperaturen en de droogte dit jaar tot ongeziene bosbranden. Al zou je het misschien niet verwachten, een bosbrand op de Noordpool is niet ongewoon. De schaal waarop het vuur nu om zich heen grijpt, is dat echter wel.

Geograaf Pierre Markuse verzamelde een hele reeks satellietbeelden van de branden en postte ze online. De beelden tonen gigantische gebieden gehuld in rook, brandende bomen en verwoeste landschappen. 

Flickr/Pierre Markuse
Flickr/Pierre Markuse

Impact

De branden hebben een enorme ecologische impact. Gegevens van de Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) tonen aan dat het vuur in juni verantwoordelijk was voor 55 megaton CO2-uitstoot - meer dan de uitstoot van alle juni-branden van 2010 tot 2018 bij elkaar geteld. En ook juli staat op het punt om alle records te breken.

Volgens Mark Parrington, wetenschapper aan het European Centre for Medium-Range Weather Forecast, is er tussen 1 juni en 21 juli ongeveer 100 megaton CO2 uitgestoten, of bijna zoveel als de CO2-uitstoot van heel België in 2017.

De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) noemt de branden in het Noordpoolgebied “ongeëvenaard” en waarschuwt voor de enorme impact op de klimaatcrisis. “De aanhoudende branden zijn het ernstigst in Alaska en Siberië”, klinkt het. “Sommige branden zijn zo groot als bijna 100.000 voetbalvelden. In Alberta, Canada, woedt zelfs een brand van meer dan 300.000 voetbalvelden groot. In Alaska alleen zijn dit jaar bijna 400 bosbranden geregistreerd, en elke dag ontstaan er nieuwe.”

Het noordelijke deel van de wereld warmt sneller op dan de planeet als geheel, zegt de WMO nog. “Die hitte droogt de bossen uit en maakt ze vatbaarder voor branden. De schaal waarop de bosbranden plaatsvinden is in zeker 10.000 jaar niet vertoond.”

Flickr/Pierre Markuse
Flickr/Pierre Markuse
Flickr/Pierre Markuse36 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gilbert Van Eynde

  Europa is de schuldige voor iets minder als 10% van de CO2 uitstoot van de wereld, VS 14% en China op zijn eentje 30%, India is onderweg die zaten in 2017 aan 7% maar zullen nu wel in de buurt van de 10 zitten en dan zitten wij hier te zeveren over klimaat, België heeft al de hoogste belastingen van onze buurlanden maar wij stoten slechts 0,28% van het totaal uit, niets dus.

 • gianni de moor

  Aangestoken zoals de meeste bosbranden

 • Johan Van Biesen

  @ Simon Ghijselings: De zwaartekracht bewezen, seriously, het is nog steeds een onbewezen en onbewijsbare theorie, net zoals het onbewijsbaar is dat de aarde rond de zon draait, of dat de aarde rond zijn as draait, ontelbare onbewijsbare theoriëen te vinden in de 'wetenschap', dus wees maar voorzichtig met uw statements.

 • Ben Strubbe

  Nonsens, Louis Smeekens, dit kadert in een veranderend klimaat, al 4,5 miljard jaar warmt de aarde op om weer af te koelen. Nog maar recent werd het grootste vulkanische gebied ter wereld ontdekt onder de ijskap van Antarctica. Wie weet worden over 50 jaar de zomers wel ijskoud. De temperatuur wordt nog maar 150 jaar gemeten. En pas sinds de jaren '60 of '70 onder gesloten thermometerhut. Niemand weet het.

 • Yves Steenssens

  Als je met een milieu minister zit opgezadeld KVdH die 1,5 miljard investeert in beton, en die ons vraagt voorzichtig te zijn met waterverbruik -een bedrijfstak met meest verslindend waterverbruik - 7,2 milj . extra containers - dagelijkse rij van 6.026 km met perimeter 50m trucks -Brussel tot Kinshasa - globalisatie de grootste opwarmer - energiekost 1 container heen netto 500 L brandstof dan weet je dat het hier is afgelopen - c.waanzin en niemand die zich in het harnas hijst .